Evenimentul Zilei > International > Doi „extremiști” vegani condamnați la închisoare după ce au atacat mai multe măcelării
Doi „extremiști” vegani condamnați la închisoare după ce au atacat mai multe măcelării

Doi „extremiști” vegani condamnați la închisoare după ce au atacat mai multe măcelării

Un judecător din nordul Franței i-a condamnat la închisoare pe doi activiști vegani pentru o serie de atacuri asupra mai multor măcelării, magazine și restaurante unde se vând produse din carne. Este vorba de un proces pe care avocații îl consideră o premieră în Hexagon.

Instanța din orașul Lille, aflat în nordul țării, a emis luni sentința prin care cei doi au fost condamnați la 10, respectiv 6 luni de închisoare pentru mai multe atacuri asupra unor localuri și firme din nordul Franței în perioada noiembrie 2018 – februarie 2019.
Cei doi, care formează un cuplu, au 23, respectiv 29 de ani și se numesc Cyril și Mathilde. Deși lucrează la o grădiniță, femeia a fost și ea găsită vinovată de distrugere din culpă după ce a spart geamurile și a dat foc mai multor măcelării, pescării, restaurante și magazine din zonă.
Este posibil ca ei să nu fie trimiși efectiv în spatele gratiilor, deoarece legislația franceză permite ca o condamnare la închisoare mai de mai puțin de doi ani să fie comutată în muncă în folosul comunității.
"A fost nevoie să dăm un exemplu pentru ca astfel de acțiuni ale unor grupuri mici, dar cu idei extremiste și foarte violente, să se oprească", susține liderul asociației locale a măcelarilor, domnul Laurent Rigaud.
Activiștii fac parte dintr-o mișcare care se descrie ca fiind "anti-specisistă", care respinge ideea că oamenii se află în vârful lanțului trofic și consumul de carne.
Alte două persoane acuzate în același caz, inclusiv o femeie acuzată de complicitate în atacurile respective, au fost condamnate cu suspendare la șase luni de închisoare.
De asemenea, instanța a dispus plata unor despăgubiri către victime, ale căror afaceri au suferit daune estimate la câteva milioane de euro.
În timpul procesului, Cyril și Mathilde, care nu au avut cazier judiciar până acum, au recunoscut că au luat parte la o serie de raiduri nocturne în care au spart ferestre și au scris cu vopsea sloganuri precum "Opriți specisismul" și "Asasini" în mai multe locuri unde se vinde carne.
În luna iunie, măcelarii francezi au depus o petiție la Ministerul de Interne, în care cereau mai multă protecție după ce mai multe firme au fost vandalizate în întreaga țară, localurile fiind adesea stropite cu sânge fals.

 

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: