Infiorătorul incendiu de la restaurantul Beirut, deținut de omul de afaceri libanez George Karam, a izbucnit în seara zilei de 5 aprilie 2013. Trei tinere artiste, Ioana Nicoleta Cengher de 22 ani, Nicoleta Vasiliţeanu de 23 ani și Mihaela Tucă de 24 ani și-au pierdut viața și alte patru persoane au fost rănite. Patronul George Karam, alte șapte persoane şi două firme, au fost inculpaţi pentru 40 de capete de acuzare, culminând cu distrugere din culpă. Procesul abia a început. Afaceristul se simte nevinovat, ba chiar a spus in instanță că nu știa de prezența fetelor în restaurant.

Părinții și rudele au organizat, astăzi, o slujbă de comemorare a tinerelor, au pus flori, icoane, fotografii. Mama Nicoletei Cengher nu a mai trecut prin fața ruinelor restaurantului. Nu poate. “Mi se pare că totul s-a întâmplat ieri. Niciodată nu mă voi împăca cu gândul că a murit. A fost universul nostru, un copil minunat, a sfârșit în chinuri cumplite, nu merita soarta asta. Cei care au făcut improvizațiile în restaurant, extinderile, au pus gazele fără autorizație, trebuie să răspundă”, spune femeia îndurerată, dar hotărâtă. “Imi pare rău, suntem în post, dar eu nu o să iert niciodată”.

Cu toții speră într-o judecată dreaptă, deși procesul este lung și greoi. Îi așteaptă un alt proces, cel cu pompierii acuzați de neglijență, că nu le-au căutat pe fete deși ele ar fi  strigat după ajutor. “S-a disjuns din dosarul de la ICCJ, către Parchetul Militar. A inceput urmărirea penală impotriva  a 67 de pompieri”, explică Mariana Sarkany, mama Nicoletei. Iar Mihai Mancaș, fratele Mihaelei Tucă, speră ca “cei vinovați, Karam, pompierii, ăia de la gaze, să fie condamnați cu executare”. Ține în brațe fotografia Mihaelei la absolvirea facultății de drept, “nici pomană nu vreau să-i fac, o așteptăm să apară, era plină de viață”.

“Beirut, Zero vinovați. Corupția ucide !”, au scris prietenii pe o pânză albă. “Semnifică doi ani de zile in care corupția in administrația locală, în ISU, în justiție, nu a pierit, își spune cuvântul în continuare. Cine a dat autorizație de construcție, cine a dat acordul pentru gaze, autoritățile locale nu au văzut ce se vede cu ochiul liber, că restaurantul a fost extins? Nu-i ia nimeni la întrebări ?”, se revoltă Sandu Grumeza.” Iar ca un gest de maximă sfidare,  patronul George Karam și-a deschis un nou local, exact peste drum de  fostul restaurant Beirut”. Și pentru “a scăpa de pușcărie”, s-ar ocupa, mai nou, cu denunțuri împotriva persoanelor cărora, de-a lungul anilor, le-ar fi  dat șpagă.