Dodon ar opri aderarea la UE, dacă ar ajunge din nou președinte

Dodon ar opri aderarea la UE, dacă ar ajunge din nou președinte Igor Dodon / Sursa foto: INQUAM PHOTOS

Fostul președinte Igor Dodon, judecat în prezent pentru mai multe infracțiuni, printre care trădare de patrie, ar opri procesul de integrare europeană al Republicii Moldova, dacă ar primi un nou mandat la prezidențialele din această toamnă, crede Andrei Curăraru, expert în securitate de la organizația „WatchDog”.

Dodon nu ar spune deschis că e anti-UE. Modelul Georgia

Curăraru spune că Igor Dodon nu va spune, deschis, că este împotriva integrării în UE a Republicii Moldova, pentru a nu pierde o parte importantă din electorat, dar acesta și forțele care îl susțin ar acționa prin diverse manevre legislative pentru a îndepărta Chișinăul de Uniunea Europeană.

Expertul „WatchDog” a dat exemplul Georgiei, unde guvernul pro-rus a adoptat o lege de inspirație putinistă împotriva ONG-urilor, care a stârnit un amplu protest, întins pe mai multe luni, și care a contribuit semnificativ la îndepărtarea țării de Uniunea Europeană.

Cum ar putea fi îndepărtată de UE Republica Moldova

„Schema lui Dodon este destul de clară. Este o schemă pe care Ivanishvili o aplică acum în Georgia. Nu te opui în mod deschis integrării europene, dar iei măsuri care nu sunt compatibile cu integrarea în UE. Și oficialii europeni trebuie să reacționeze la asta”, a declarat Andrei Curăraru la o emisiune a TV8.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrei Curăraru / sursa foto: FB

„Dacă ajunge la putere un astfel de personaj, fie acesta, fie altul, prima măsură pe care o vor lua este să promoveze valorile tradiționale, care sunt destul de populare în societatea noastră, prin noi legi „despre familie” sau ceva similar. Ceva care este mai puțin acceptabil pentru Uniunea Europeană. Și atunci oficialii europeni vor face ca procesul nostru de negociere să fie suspendat”, a explicat expertul în securitate.

Posibilul joc al lui Igor Dodon

Curăraru a mai spus că în documentul-cadru pentru integrarea europeană este clar stipulat faptul că, dacă se iau decizii contrare legislației europene, Republica Moldova are 90 de zile pentru a rezolva problema, urmând ca apoi să se închidă, temporar, partea respectivă de negociere și a se continua discuțiile pe alte subiecte. Însă dacă după alte 90 de zile situația nu e remediată, procesul de negociere poate fi suspendat în ansamblu.

„Aceasta este o mișcare potențială simplă a lui Dodon, pentru că înțelegem că, dacă ar spune deschis «Sunt împotriva integrării», ar fi o poziție sinucigașă în Republica Moldova”, a mai spus Curăraru.

„Ar pierde o parte semnificativă a electoratului. Chiar și cei care votează pentru el înțeleg că avem nevoie de bani europeni și de granturi europene, altfel nu vom putea rezolva multe probleme”, a încheiat expert în securitate de la organizația „WatchDog”.