Relația lui Vladimir Putin cu ultimii cinci președinți ai Statelor Unite este marcată de o serie de erori grave comise de diplomația de la Washinghton. În vreme ce șeful de la Kremlin și-a urmărit obiectivele de refacere a URSS, președinții americani s-au amăgit cu ideea că fostul ofițer KGB ar putea transforma Rusia într-o democrație. Drept urmare, aceștia au închis ochii la toate agresiunile și au făcut concesii foarte mari, încurajându-l pe Putin să creadă că Lumea liberă este foarte slabă.
Un documentar difuzat de televiziunea americană PBS, în cadrul seriei Frontline, analizează relațiile dintre președinții SUA și Vladimir Putin. Episodul, intitulat „Putin și președinții” va fi difuzat în premieră pe 31 ianuarie 2023.
Filmul investighează relațiile și disputele dintre Vladimir Putin și administrațiile americane, în contextul demersurilor sale de refacere a imperiului rus. Filmul este realizat de regizorul Michael Kirk a cărui echipă a urmărit estimările false și erorile comise de cele cinci administrații precidențiale de la Washinghton contemporane cu Vladimir Putin. Filmul culminează cu invazia Ucrainei declanșată în urmă cu un an, pe 24 februarie, potrivit PBS.
„Putin și președinții” își propune să stabilească câteva adevăruri descurajatoare, iar unul dintre acestea ar fi legat de optimismul american față de liderul de la Kremlin. Putin a fost întotdeauna exact ceea ce părea a fi, însă liderii lumii libere s-au lăsat păcăliți de atitudinea sa binevoitoare, sperând că lucrurile vor evolua în bine. Sunt prezentați pașii greșiți făcuți de Casa Albă în relația cu fostul agent KGB, al cărui mandat a fost marcat de înșelăciune, acuzații de crimă și de războaie neprovocate.
Bill Clinton evaluare pozitivă pentru Vladimir Putin
Președintele Bill Clinton este prezentat în 2000, în momentul în care a declarat presei, după întâlnirea cu Vladimir Putin, că îl vede „capabil” să „păstreze libertatea, pluralismul și statul de drept”.
În fapt, Putin, a cărui carieră este definită de căderea Zidului Berlinului și dezintegrarea Uniunii Sovietice, a făcut totul pentru a reface imperiul rus. A dat vina în permanență pe Occident pentru ceea ce s-a întâmplat în Rusia și a acuzat „dușmanul din afară” pentru eșecurile sale.
Slăbiciunea lui Obama a încurajat agresivitatea Kremlinului
Campania administrației Bush de a integra Ucraina și Georgia în structurile NATO a fost văzută ca o provocare occidentală. Iar lipsa unui răspuns militar din partea SUA în timpul invaziei georgiene din 2008 i-a dat aripi să continue în aceeași direcție.
A urmat reacția anemică a lui Barack Obama cu privire la anexarea Crimeii din 2014. Acest moment este văzut, în show-ul de televiziune drept preludiul situației actuale din Ucraina. Slăbiciunea lui Barak Obama i-a dat aripi lui Putin, în vreme ce Joe Biden, în calitate de vicepreședinte, a încurajat o replică mai fermă, care nu a existat, la cucerirea Crimeii.
Agenda comună a lui Donald Trump și Vladimir Putin
Pentru Vladimir Putin, venirea lui Donald Trump de la Casa Albă, a fost un vis împlinit. Abordarea lui Donald Trump a relațiilor cu Vladimir Putin, l-au făcut pe acesta să creadă că are America la picioare. Exeplul cel mai elocvent este conferință de presă de la Helsinki, în care Trump s-a alăturat lui Putin acuzând serviciile de informații ale SUA și refuzând să recunoască amestecul Rusiei în alegerile din 2016.
„Putin credea că Trump este un prost și ușor de manipulat”, spune John Bolton, fostul consilier pentru securitate națională al lui Trump.
Abordarea lui Trump față de Kremlin a fost în conformitate cu agenda lui Putin. Subminarea instituțiilor occidentale și a democrației însăși au fost obiective declarate și de unul și de celălalt. Iar ceea ce s-a întâmplat pe 6 ianuarie 2020, asaltul împotriva Capitoliului, este potrivit autorului și istoricului Timothy Snyder, „cel mai frumos ambalaj” al cadoului de patru ani, pe care Trump i l-a oferit lui Vladimir Putin.
În prezent, acesta se confruntă cu „vechiul său dușman”, Joe Biden. Chiar dacă serialul nu îl prezintă pe președintele Joe Biden drept salvatorul lumii, îi dă credit, în favorarea lumii libere. Joe Biden știe că nu se poate încrede în Vladimir Putin, spre deosebire de predecesorii săi, și acționează în consecință, după cum se arată în prezentarea PBS.