Evenimentul Zilei > Justitie > Doctorul acuzat că și-a construit cinci case din șpăgi, judecat pentru 185 de fapte de mită
Doctorul acuzat că și-a construit cinci case din șpăgi, judecat pentru 185 de fapte de mită

Doctorul acuzat că și-a construit cinci case din șpăgi, judecat pentru 185 de fapte de mită

Medicul Primar în Expertiza muncii, din Sinaia, Lucian Jianu, cunoscut ca unul dintre cei mai avuți de pe Valea Prahovei, a fost trimis în fața instanței și pentru spălare de bani, după ce anchetatorii au descoperit o avere nejustifi cată de peste 6,5 milioane de lei, dobândită în 11 ani

Reţinut, pe 13 februarie, de ofițerii DGA, medicul Primar în Expertiza Medicală a Capacității de Muncă, din Sinaia, Lucian Jianu,a fost trimis în judecată de procurorul de caz de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova. În rechizitoriul întocmit de magistrat, doctorul este acuzat de 185 de infracțiuni de luare de mita și a trei infracțiuni de spălare de bani.

În ziua în care a fost prins în flagrant, în cabinetul doctorului au fost găsiţi 8.500 de lei, bani încasaţi doar în acea zi de la persoane cărora le cerea diferite sume dacă voiau să iasă la pensie sau să-şi prelungească pensionarea pe caz de boală. Suma depăşeşte salariul lunar al unui preşedinte de consiliu judeţean, care încasează în jur de 8.000 de lei pe lună şi este aproape cât al unui judecător cu 20 de ani vechime şi gradaţie maximă, care încasează în jur de 8.600 de lei pe lună. De altfel, Lucian Jianu este cunoscut ca unul dintre cei mai avuți medici de pe Valea Prahovei, au dezvăluit, pentru Evenimentul zilei, surse judiciare. Din rechizitoriu aflăm că în perioada 2009-2015, doctorul a cumpărat sau a construit, direct sau prin intermediari, un număr de cinci imobile. Numai vila sa din cartierul Poiana Țapului, din Bușteni, este estimată la un milion de euro.

În cei 11 ani la care fac referire anchetatorii, Lucian Jianu ar fi câștigat, în afara veniturilor salariale, suma de 6.542.904 lei. Banii au fost obținuți, susțin oamenii legii, din luare de mită. O parte din această sumă, respectiv 4.715.186 de lei reprezintă spălarea de bani de care este acuzat Jianu.

Profesa de 27 de ani

Ofițerii Direcției Generale Anticorupție Prahova au transmis că au reușit să probeze că medicul Lucian Jianu ar fi primit de la 39 de persoane, în 185 de rânduri, suma totală de 73.614,255 lei, pentru a-i încadra sau menține pe aceștia în grad de invaliditate. În acest caz, procurorul a dispus clasarea cauzei față de 7 invalizi cercetați pentru dare de mită, întrucât există cauza specială de neimputabilitate. Lucian Jianu este doctor din anul 1990 și era medic expert al asigurărilor sociale, cu atribuții în evaluare/reevaluarea capacității de muncă a persoanelor în vederea încadrării sau menținerii în grad de invaliditate, în cadrul Cabinetului Teritorial de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă Sinaia. În prezent, Jianu este cercetat în stare de arest la domiciliu. În fața anchetatorilor, el a refuzat să dea explicații, dialogând prin intermediul avocatului, ne-au precizat surse judiciare.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: