Doar 30 de clujeni au ales salariul la stat în loc de pensie

Doar 30 de clujeni au ales salariul la stat în loc de pensie

După şase luni de aplicare a Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor instituţii publice şi raţionalizarea cheltuielilor publice, lege care interzice cumulul pensiei cu salariul la stat, se dovedeşte că măsura n-a adus, nici pe departe, mari economii la bugetul de stat.

De exemplu, în judeţul Cluj doar 30 de persoane au fost în situaţia de a renunţa la pensia de stat care depăşea suma de 1.693 de lei în favoarea salariului pe care îl primeau de la instituţiile unde erau angajaţi, ne-a declarat directoarea Casei de Pensii Cluj, Adriana Antoci, care a precizat că, în tot judeţul Cluj, au existat 110 cazuri de angajaţi în sistemul bugetar care încasau şi pensii, şi salarii.

Aleşii locali pot încasa legal şi pensia, şi salariul

Legea nr. 329/2009 i-a omis însă pe aleşii locali - primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene şi vicepreşedinţi. Cei în cauză, deşi au pensii de peste 1.693 de lei, încasează în continuare pensia şi salariul pe care îl primesc de la instituţiile publice unde lucrează.

Specialiştii în domeniul muncii explică: aleşii locali nu sunt încadraţi cu contract individual de muncă şi, deşi primesc indemnizaţii de la bugetul statului, nu se încadrează în categoria bugetarilor prevăzuţi de Legea nr. 329/2009. În prezent, niciun ales local nu a renunţat la cumulul pensiilor cu salariul, sub motivul că ei nu sunt încadraţi în baza unor contracte individuale de muncă şi nici nu sunt numiţi în funcţie - cazul magistraţilor.

Adriana Antoci explică situaţia prin faptul că, în cursul anului 2009, legea pensiilor a fost modificată în sensul că aleşii locali, aleşi prin vot direct, viceprimarii şi preşedinţii de consilii judeţene, nu mai trebuie să plătească contribuţii la sistemul de sănătate şi social.

„În legea prin care se interzice cumulul pensiei cu salariul, la articolul 17, aleşii nu intră în categoria de bugetari pentru care a fost emisă legea. De aceea, în opinia mea, aceştia pot cumula pensiile cu salariile”, a explicat Adriana Antoci. “Eu sunt demnitar ales și nu mă încadrez” Între sutele de cazuri de aleși locali care nu au renunțat la cumul pensiilor cu salariul se numără viceprimarul municipiului Baia Mare, Istvan Ludescher sau vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Emil Marinescu. În declarația de avere a viceprimarului Ludescher se arată că acesta încasează o pensie lunară în sumă de 2.000 de lei și o indemnizație de 3.159 lei. În cazul lui Marinescu, acesta încasează în fiecare lună o pensie de 2.079 lei și o indemnizație de 4.229 lei. “Eu sunt demnitar ales și legea nu se referă la aleși ci la cei care sunt numiți. Eu ca și consilier local și viceprimar nu cad sub incidența acestei legi. Am o decizie de la Casa de Pensii care spune că nu intru sub incidența aceste legi”, a spus viceprimarul din Baia Mare, Istvan Ludescher. Emil Marinescu susține că legea spune care categorii de personal intră sub incidență și la care se referă și în niciuna dintre aceste categiorii nu se referă la persoanele elective. “Legea 329 nu exclude articolele din legea administrației publice locale care permite cumulul pensiilor cu salariul. Dacă legea 329/2009 ar include și aleșii locali atunci ar trebui să includă și parlamentarii și chiar pe președintele României, dacă ar fi cazul, în deplin acord cu principiul simetriei”, a spus vicepredintele CJ Maramureș, Emil Marinescu.

Ne puteți urmări și pe Google News