DNEVNIK: Avocații europeni: Procurorul general al Bulgariei îi declară pe inculpați vinovați și îi urmărește pe apărători
- Cristi Buș
- 6 noiembrie 2020, 02:00
Dnevnik publică poziția Consiliului Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE) privind statul de drept în Bulgaria, adoptată la 28 octombrie și trimisă autorităților bulgare cu privire la problemele din sistemul judiciar.
CCBE este o organizație neguvernamentală, înființată în 1960, care reunește avocații europeni și care susține principiile democrației și statului de drept. Consiliul Barourilor este vocea autoritară a avocaților în Europa Unită, care apără drepturile omului, etica și respectarea legilor. Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa reprezintă barourile și societățile de drept din 45 de țări și, prin intermediul acestora, peste un milion de avocați europeni.
Consiliul este recunoscut drept vocea profesiei juridice europene și reprezintă barourile și societățile de drept europene și interesele lor comune în fața instituțiilor europene și a altor instituții internaționale. CCBE constată cu regret că actualele evoluții din Bulgaria duc la prejudicii grave legat de valorile comune, inclusiv libertatea, democrația, egalitatea, statul de drept și drepturile omului din art. 2 din Tratatul UE. CCBE urmărește cu îngrijorare aceste evoluții, care sunt însoțite de slăbiciuni ale statului de drept și de deficiențe instituționale în Bulgaria, în special în ceea ce privește independența sistemului judiciar, separarea puterilor și lupta împotriva corupției.
Constituția Republicii Bulgaria garantează libertatea, independența și autonomia barourilor, atribuindu-le protecția drepturilor, libertăților și intereselor legitime ale cetățenilor și persoanelor juridice. Acest lucru arată rolul excepțional al barourilor în societate, precum și privind protecția interesului public. CCBE ar dori să-și exprime îngrijorările cu privire la procedura de nominalizare și statutul actualului procuror general, precum și privind lipsa unor mecanisme eficiente de raportare a activității sale. Este uimitor și îngrijorător faptul că în discursurile sale publice, noul procuror general neglijează rolul baroului și nu acceptă faptul că avocații sunt participanți egali atunci când apar ca apărători ai inculpaților în procesele penale și că aceștia reprezintă principala garanție pentru reprezentarea drepturilor și intereselor legale ale cetățenilor.
În acest sens, CCBE ar dori, de asemenea, să reamintească principiul fundamental conform căruia avocații nu ar trebui identificați cu clienții lor. În acest sens, CCBE își exprimă îngrijorarea cu privire la câteva proceduri penale intentate împotriva avocaților.
CCBE este serios îngrijorat cu privire la mai multe provocări sistematice din domeniul justiției în Bulgaria, inclusiv acțiuni care subminează principiul prezumției de nevinovăție. Acest principiu se numără printre principiile fundamentale din Carta drepturilor fundamentale a ESS, Convenția europeană pentru protecția drepturilor omului și a libertăților fundamentale, alte instrumente juridice internaționale, precum și Directiva 2016/343 privind consolidarea anumitor aspecte ale prezumției de nevinovăție și ale dreptului persoanelor de a fi prezente la procesul judiciar în cadrul procesului penal. CCBE observă o încălcare a acestui principiu atunci când procurorul general declară public persoanele vinovate, înainte de emiterea unei hotărâri judecătorești.
Aplicarea și respectarea dreptului UE și a practicii Curții UE și Curții Europene pentru Drepturile Omului sunt de o importanță capitală. În ceea ce privește Bulgaria, CCBE atrage atenția asupra necesității de a se asigura respectarea deplină a practicii judiciare stabilite. CCBE sprijină avocatura bulgară în eforturile sale de a susține statul de drept și independența sistemului judiciar și își exprimă solidaritatea cu avocații în cererile lor legitime și în urmărirea justiției, transparenței și principiilor democratice. CCBE condamnă cu fermitate orice încercare de a ignora statul de drept ca valoare comună a UE, independența sistemului judiciar și rolul important al baroului și al avocaților în societate.
Traducerea: Mirela Petrescu/pmirela/fmatei