DNA îl vrea după gratii pe fostul procurorul Emilian Eva. Instanța a rămas în pronunțare

DNA îl vrea după gratii pe fostul procurorul Emilian Eva. Instanța a rămas în pronunțare Sursa foto: arhiva EVZ

Fostul procuror Emilian Eva ar putea ajunge după gratii. Direcția Națională Anticorupție a cerut închisoare cu executare în dosarul în care acesta este acuzat de comerț ilegal cu tablouri și fapte de corupție. Procesul a fost suspendat pentru o perioadă de aproximativ patru ani.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) au cerut ca Emilian Eva să fie condamnat la închisoare cu executare pentru luare de mită în formă continuată. O parte din această mită este alcătuită din mai multe tablouri, pe care fostul procuror le-a primit de la medicul Dan Tesloianu.

Luni, 27 februarie, a avut loc un nou termen în dosar. Doi dintre martorii care au fost audiați la instanța supremă au fost aduși cu mandat. Autoritățile au vrut să se asigure, astfel, că martorii nu vor lipsi de la interogatoriu. Unul dintre acești martori audiați este omul de afaceri Giani Canschi, un apropiat al fraților Eva.

Procurorii DNA au cerut închisoare cu executare pentru Emilian Eva, iar Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas în pronunțare. Decizia va fi una definitivă, potrivit Antena 3.

Ne puteți urmări și pe Google News

Procesul lui Emilian suspendat pentru aproximativ patru ani

Instanța supremă a reluat, în decembrie 2022, procesul în care fostul procuror DNA Emilian Eva a fost condamnat pentru corupție. La fond, Emilian Eva a fost condamnat la o pedeapsă cu închisoarea de 2 ani și 11 luni cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și operațiuni financiare incompatibile cu funcția.

Procesul a fost suspendat în 2018, când fostul procuror a cerut sesizarea CJUE în legătură cu dreptul judecătorilor de a nu respecta deciziile CCR, fără să fie sancționați disciplinar. În noiembrie 2022, Emilian Eva a primit răspunsul de la CJUE, reluând practic deciziile anterioare în care a stabilit că judecătorii naționali pot să nu aplice, fără riscul de a fi anchetați disciplinar, deciziile Curților Constituționale, în cazurile de corupție. În urma deciziei CJUE, Înalta Curte a decis repunerea pe rol și reluarea judecării dosarul de corupție.

Reamintim că în 2015, DNA a efectuat percheziții acasă și la biroul procurorului Emilian Eva și l-au trimis în judecată pentru luare de mită, spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția în scopul obținerii pentru sine de bani, bunuri, ori alte foloase necuvenite și fals în declarații.