Pentru omul de afaceri Adrian Porumboiu si senatorul Dan Marian, primul având calitatea de suspect, iar celãlalt de inculpat, dosarul a avut consecinte extrem de mari. În urmã cu câteva zile, procurorii DNA Iasi au anuntat cã în cazul celor mai multor personae din acest dosar, inclusiv în cazul celor doi menționați anterior, s-a dat sentinta de clasare, scriu jurnașliștii de la vremeanouă.

Au rãmas, ca inculpati în dosar, fostul subprefect Vasile Cãtãlin Cupsan, fostul primar al Husului, Tudor Stafie, fostul director ADS, Daniel Prunilã si fosta functionarã Gabriela Luca. „Dupã trei ani, pot sã spun cã se face dreptate. Nu am fost nicio secundã vinovat. Astept ca partidul sã-mi întindã o mânã, la fel cum am fãcut si eu pentru partid, atunci când mi s-a cerut sã fac un pas înapoi”, spune fostul senator PNL Dan Marian. „Cazul meu a fost tipic pentru zilele în care trãim. Un fin (Damian) si un cumãtru (Cupsan), ambii cu grave probleme penale, s-au transformat în delatori de profesie, cu gândul cã vor scãpa de problemele care-i apasã”, este reactia omului de afaceri Adrian Porumboiu, la aflarea deciziei DNA Iasi.

„În octombrie 2016, cu câteva luni înainte de alegerile parlamentare, un dosar instrumentat de procurorii DNA Iasi a atras atenția tuturor. Procurorii anticoruptie anchetaserã un dosar în care o suprafatã, de 675 de hectare, era preluatã de societatea Vincon de la fostul Vidisamp, în urma unor manevre considerate ilegale”, mai scrie sursa citată.

Senatorul Dan Marian, presedintele PNL Vaslui, era anuntat de cãtre procurorii anticoruptie de faptul cã este pus sub control judiciar. La aflarea deciziei DNA, PNL i-a cerut lui Dan Marian să demisioneze din toate funcțiile pe care acesta le deține în partid. Ba mai mult, fostul senator a anunțat că nu va candida nici la alegerile parlamentare care urmau să aibă loc în scurt timp.

În urma cercetărilor făcute de DNA Iași, aproximativ 60 de persoane – primari, fosti primari, secretari de UAT-uri, fosti prefecti si subprefecti, fosti directori de deconcentrate – au primit calitatea de inculpati sau suspecti, în octombrie 2016.

Omul de afaceri Adrian Porumboiu a fost, încã de la bun început, considerat suspect în acest dosar, fiindu-i sechestrate bunuri si conturi, în sumã totalã de 2 milioane de euro. „Insist sã afirm cã nu am absolut niciun amestec în dosarul Vincon. Dacã unul sau altul, indiferent de problemele pe care le are, spune cã a auzit nu stiu ce aranjamente, nu înseamnã cã eu am vreo problemã cu acest dosar. Disconfortul este generat doar prin imaginea negativã, artificial creatã, de vreme ce nu am avut nicio treabã cu Netoiu sau cu cele 62 de persoane din acest dosar”, declara, la prima înfãtisare la DNA Iași, omul de afaceri vasluian.

Reactia fostului senator Dan Marian: „Astept ca cineva din partidul meu sã-mi întindã o mânã”

„Am primit de la DNA rezolutia prin care s-a clasat dosarul, în ceea ce priveste persoana mea si faptele de care eram acuzat. Ca atare, fapta nu a existat. La momentul respectiv, în octombrie 2016, atunci când am fost pus sub acuzare, mi-am dat demisia din toate functiile de conducere, de la nivel judetean si local, retrãgându-mã din campania pentru Parlamentul României, din respect fatã de cetãtenii României si pentru cã asa mi-a cerut partidul. Din pãcate, în acel moment era singura solutie pe care as fi putut sã o adopt, pentru a salva imaginea partidului. Dupã aproape trei ani de zile, am primit decizia de la DNA Iasi, prin care se claseazã cauza în ceea ce mã priveste, adicã fapta nu existã. Mã astept, în situatia datã, ca partidul meu sã-mi întindã o mânã, asa cum si eu am întins o mânã partidului, atunci când mi-am dat demisia de onoare. Sã vedem cine îmi va întinde aceastã mânã”, spune fostul senator si presedinte al PNL Vaslui.

„Concomitent cu rezolutia de clasare în cazul lui Dan Marian, s-au emis decizii similare si în cazul omului de afaceri Adrian Porumboiu, dar si a unui mare numãr de primari, directori de deconcentrate sau persoane din primãrii comunale sau municipale. Conform unor informatii primite pe canale oficiale, în dosarul Vincon-Netoiu rãmân cu statut de inculpat patru fosti oficiali din judet: Tudor Stafie, Vasile Cãtãlin Cupsan, Daniel Prunilã, Gabriela Luca. Sã mai spunem cã în cazul unor persoane din acest dosar, cazul lui Adrian Porumboiu, procurorii DNA s-au bazat exclusiv pe declaratiile fãrã nicio probã sau temei fãcute de persoane care aveau interes direct în a face rãu altora, gen fostul subprefect Cupsan sau groparul de la FC Vaslui, Ciprian Damian”, scrie sursa citată.

„De la început am declarat cã nu am nicio treabã cu dosarul respectiv. Cazul meu a fost tipic pentru zilele în care trãim. Un fin (Damian) si un cumãtru (Cupsan), ambii cu grave probleme penale, s-au transformat în delatori de profesie, cu gândul cã vor scãpa de problemele care-i apasã. A trebuit sã treacã timp pânã ce procurorii sã-si dea seama cã cele douã jagardele au mintit, în cazul meu. Elucubratiile lui Damian sunt demne de spitalul de nebuni. Damian trebuie sã restituie banii furati de la FC Vaslui! În final, pot sã spun cã, de data aceasta, cei doi escroci nu au avut succes cu denunturile mincinoase”, sustine omul de afaceri Adrian Porumboiu.

 

 

Te-ar putea interesa și: