Cât de mare este corupția în Vama București. Stenograme DNA din dosarul Paul Petrof

Cât de mare este corupția în Vama București. Stenograme DNA din dosarul Paul Petrof Parchetul Anticorupție Sursa foto: Facebook

Stenogramele din dosarul șefului Direcției Regionale Vamale București Paul Petrof arată lejeritatea cu care tratau lucrătorii acestei instituții actele de corupție. Conversațiile demonstrează că cei implicați nu aveau nici o reținere atunci când venea vorba de încălcarea legii.

DNA a interceptat mai multe conversații în dosarul de mare corupție în care este implicat șeful DRVB București Paul Petrof. Simpla lectură a stenogramelor arată că angajații instituției nu aveau nici o reținere în comiterea faptelor.

DNA arată nivelul de corupție

Lejeritatea cu care discutau angajații DRVB despre faptele de corupție pe care le comiteau este de natură să îngrijoreze. Acest lucru denotă un eșec al autorităților statului în selecția oamenilor care se ocupă de un domeniu atât de important. Afirmații precum „s-a dat liber la furat” și la „Antifraudă” demonstrează indică faptul că cei implicați nu aveau teamă de nimic.

Procurorii din cadrul DNA – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu datele de 13 și 14 februarie 2024, a șase inculpați. Anchetatorii au descins în 20 de locații din București, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, la domicilii, sedii de firme, și Direcția Regionala Vamala București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este un dosar de mare corupție ce vizează acuzații de luare de mită ale unor funcționari publici. Angajați din Vama București ar fi primit între 600 și doisprezece mii de euro pentru a permite intrarea în țară de bunuri contrafăcute sau fără documente.

Vama

Vama Sursa foto: EVZ

Vameșii discutau fără perdea

Mai mulți șefi și lucrători DRVB au fost arestați pentru 30 de zile în dosarul DNA. Tribunalul București a emis mandate de arestare preventivă pentru inculpații reținuți de DNA. Decizia instanței nu este definitivă și ea poate fi contestată la Curtea de Apel București.

Stenogramele DNA arată că angajații DRVB discutau fără teamă despre ceea ce făceau. Se purtau ca și cum nu ar fi fost vorba despre încălcarea legii și comiterea unor infracțiuni.

„Astfel, constatăm că inspectorul vamal îl învață pe cel care îl ajută la cărat marfă, cum să numere greșit marfa confiscată, în scopul ,,însușirii,, unei părți din această marfă”, se arată în dosarul aflat la instanță la instanță.

Ce conțin stenogramele DNA

Gheorge Demetrius : Ia, opreşte lângă ăsta, aici. Păi hai, dacă tot vrei, hai să ne distrăm cu ăştia p-aici!

Cernat Alexandru: Da! Băi, tocmai!

Teianu Nicolae-Ștefan: S-a dat liber la furat, asta vă spun sigur! La toţi, şi la noi şi la antifraudă!

Cernat Alexandru: Încă nu...

Teianu Nicolae-Ștefan: E liber la furat pentru colectare!

Cernat Alexandru: ...(neinteligibil)... Nu s-au aranjat unii de la noi, încă se bat! Ar fi bine să rămână aşa şi să se dea liber! Că nu-i mai... Nu mai schimbă nimeni nimic... Ia gândeşte-te... Odată ce începi să...

Teianu Nicolae-Ștefan: Dariusică noi care zburăm la un nivel jos...Nu cred că...

Cernat Alexandru: Nu stă de tine... Nu stă de tine Fane, da’ uite... Uite, nu stă de tine, da’ stă dă ,,ochi de gheaţă’’ şi o beleşti aiurea, ai înţeles?!

Teianu Nicolae-Ștefan: Până-ţi demonstrezi tu aşa...Te ţine-n judecată ani de zile...”, discutau interlocutorii dialogului cu valențe penale.

Coruptie in Vama

Sursa foto: EVZ

Lecții pentru cei viitorii vameși

Procurorii DNA consideră că relevant pentru modul în care vameșii înțeleg să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu de inspector vamal, este și următorul dialog:

Teianu Nicolae-Ștefan (vorbește în șoaptă): Ți-am zis …neinteligibil... după aia, la numărătoare. Dacă tu vezi 10 …neinteligibil... 8. 8 sau 9, știi? Ai 11, îmi spui 9. Ai 20 îmi spui 18. Ai înțeles?

Martor: Am 15, îți spun 12 sau 13.

Teianu Nicolae-Ștefan: 13.

Martor: 13 să zic... Nu spun mereu la fel.

Teianu Nicolae-Ștefan: Păi nu. …neinteligibil... 10... ăla...

Martor: Îm!?

Teianu Nicolae-Ștefan: De exemplu când numeri toți sacii, să zicem. Sunt 80 pe bune. Spui și tu: „Nea FANE, 76.” Sau pui 75. Vezi și tu”, explica Teianu unui cărăuș de marfă.