Corporatist de top prins cu șpagă. Avea al doilea salariu ca mărime din România

Corporatist de top prins cu șpagă. Avea al doilea salariu ca mărime din România Şpagă- Sursa foto: Pixabay

Un corporatist de top a fost implicat în dosarul șpăgilor de la Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB). El și-a recunoscut faptele, iar în ianuarie 2024 a primit o pedeapsă cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

DNA a descoperit că unul dintre cei mai importanți directori de multinaționale din România a fost implicat în dosarul șpăgilor de la ASSMB. Adrian Băicuș a fost șef la OMV, Siemens Romania şi Transelectrica. El a fost condamnat pentru că intermedia șpăgile la Administrația Spitalelor.

Ancheta DNA la Administrația Spitalelor

Presa economică estima, în urmă cu zece ani, că Adrian Băicuși avea al doilea cel mai mare salariu din România. Procurorii DNA au descoperit, însă, că acest lucru nu l-a împiedicat să intermedieze șpăgile de la ASSMB.

Dosarul DNA îl vizează, în principal, pe Cristian Plută, directorul adjunct alAdministrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București. Adrian Băicuși a fost, potrivit anchetatorilor, una dintre persoanele care intermedia mita dintre cei implicați. La finalul anului trecut, și-a recunoscut faptele, iar în ianuarie 2024 a primit o pedeapsă cu suspendare pentru complicitate la luare de mită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe 18 ianuarie, Tribunalul București a admis  acordul de recunoaștere a vinovăției semnat în fața procurorului DNA, de Băicuși. A fost condamnat la 2 ani și 6 luni cu suspendare, și obligat să frecventeze un program de reintegrare socială. De asemenea, Adrian Băicuși este obligat să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii, pe o perioadă de 120 de zile.

În acordul DNA, Adrian Băicuși a recunoscut a intermediat legăturile dintre Cristian Plută, director adjunct al ASSMB și un om de afaceri. Acesta din urmă avea contracte pentru lucrări de reparații încheiate cu ASSMB. Înțelegerea presupunea promisiunea acordării, de către afacerist, a unui procent de 5% din valoarea facturilor care îi erau plătite.

Rolul corporatisului în această combinație

Conform acordului de recunoaștere, Adirian Băicuși a intervenit, la solicitarea unora dintre inculpați, și a ținut legătura cu ceilalți. De asemenea, i-a solicitat unuia dintre patronii care au încasat banii de la ASSMB să-i plătească lui Plută procentul de 5% din valoarea facturilor, potrivit înțelegerii anterioare, conform G4media.

Dosarul DNA de la ASSMB a fost inițiat după sesizarea formulată de directoarea Oana Sivache. Aceasta a aflat de la Cristian Plută că firmele contractante ofereau șpagă din sumele virate pentru lucrări la spitale sau pentru a câștiga licitații. Anchetatorii au pus sub acuzare mai multe persoane, angajați ASSMB, un om de afaceri, dar și un manager de spital.

Procurorii au identificat și pus sub acuzare trei persoane care făceau legătura între directorul acuzat, Cristian Plută, și cei dispuși să-i ofere bani. Alături de Adrian Băicuși, a fost inculpat și Silviu Stăncilă, cei doi fiind asociați într-o societate comercială. O martoră a declarat DNA că Plută i-a spus despre Stăncilă că are foarte multă influență politică. Acesta putea ajunge la fostul premier Ciucă, la PNL și la toate structurile de poliție și parchet.

Tot pentru complicitate la luare de mită a fost trimisă în judecată Elena Kuzmanovic Baltag. Aceasta a fost apropiată a lui Ionel Arsene, fostul lider PSD Neamț, consilieră a lui Darius Vâlcov.

Cine este Adrian Băicuși, anchetat de DNA

Adrian Băicuși a fost, o lungă perioadă, unul dintre cei mai importanți corporatiști de origine română. Conform CV-ului, citat pe Linkedin, între 1993 și 1994, a fost CFO la Trustul Media Pro. Apoi, între 1995 și 1998 a fost director în Agenția Română pentru Privatizare. Între 1999 și 2003 a ocupat poziția de managing director OMV Romania. Din 2003 până în 2008 a fost CEO Siemens Romania.

Între 2009 și 2011 a fost CEO Transelectrica, iar între 2011 și 2014 CEO G4S Romania după care a deschis propriile afaceri.

Într-un articol din 2011, publicația Ziarul Financiar îl plasa pe Băicuși pe locul 2 în topul salariilor din România cu 20.500 de euro pe lună.