Bilanțul de activitate DNA pentru 2023. Instituția a declanșat dosare notabile

Bilanțul de activitate DNA pentru 2023. Instituția a declanșat dosare notabileSursa foto EVZ

Direcția Națională Anticorupție (DNA) prezintă bilanțul de activitate pentru anul 2023, eveniment la care vor participa șefi ai instituțiilor judiciare din România. Anul trecut, DNA a declanșat dosare notabile.

Update.

Procurorul șef al DNA Marius Voineag a declarat că a crescut semnificativ numărul inculpaților trimiși în arest preventiv în stare de judecată. El a promit că instituția va face absolut tot ce este necesar pentru dezvoltarea de anchete obiective.

„A crescut semnificativ numărul inculpaților trimiși în arest preventiv în stare de judecată. De la 22 la 44. E vorba de o dublare. Ne-am stabilit un obierctiv de a deveni un hub regional în materie de expertiză anticorupție.

bilanț dna

Sursa foto EVZ

În luna martie a acestui an procurori moldoveni vor participa la un schimb de practici la noi în țară.Cazurile mari de impact consolidează încrederea cetățenilor și sporesc imaginea instituției. Suntem perfect conștienți că avem un context electroal și că tot ce facem poate fi interpretat. Asigur că DNA va face absolut tot ce este necesar pentru dezvoltarea de anchete obiective, profesioniste.”, a transmis procurorul șef Marius Voineag.

Direcția Națională Anticorupție (DNA) prezintă luni, public, bilanțul de activitate pentru anul 2023. Procurorul șef al Direcției, Marius Voineag, va prezenta statistica cazuisticii Direcției pe care o conduce din anul 2023.

Un caz memorabil DNA

Unul dintre cazurile memorabile este cel al fostului președinte al CJ Vaslui, Dumitru Buzatu (PSD), când acesta a fost prins în flagrant delict cu o valiză cu 1,25 de milioane de euro. Buzatu a fost arestat preventiv, iar ulterior trimis în judecată pentru luare de mită.

Un alt caz recent este cel al presupusei mite pretins încasate de președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu (PNL), prin intermediul conturilor surorii sale și a cumnatului. Cazul se află în continuare în cercetare iar anchetatorii administrează în continuare probe care să dovedească acuzațiile formulate.

La finalul lunii martie 2023, DNA Târgu Mureș obținea arestarea preventivă a fostului deputat PSD Octavian Goga, acuzat de anchetatori pentru fraudarea unor fonduri europene. Instituția nota la acea vreme că în perioada 22 august 2018 – prezent, inculpatul Goga Octavian, în calitățile menționate mai sus, împreună cu administratorul de drept al societății pe care o controla, ar fi creat condiții artificiale pentru accesa fonduri nerambursabile necesare implementării unui proiect ce avea ca obiect „Construire ferma vaci de lapte în loc. Araci”.

perchezitii dna

perchezitii dna. Sursă foto: Dreamstime

Cei doi inculpați, beneficiind de ajutorul celorlalți doi, ar fi depus la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (A.F.I.R.) mai multe documente false, inexacte sau incomplete, care atestau fictiv executarea unor lucrări și livrarea unor materiale de construcții, în scopul îndeplinirii condițiilor impuse de finanțator. Aceștia ar fi fost obținute fonduri nerambursabile în valoare totală de 8.358.822 lei.

DNA, neregul la achiziția de doze de vaccin

Tot în 2023 DNA a cerut ridicarea imunității parlamentare pentru foștii miniștri ai Sănătății, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă și pentru fostul premier al României Florin Cîțu pentru pretinse fapte de abuz în serviciu privind achiziția de doze de vaccin.În același dosar este cercetat și un secretar de stat de la momentul achizițiilor, Andrei Baciu.

DNA

Sursa foto: Razvan ValcaneantuEEC

La data de 17 iunie 2020, Comisia Europeană a lansat Strategia europeană privind accelerarea dezvoltării, fabricării și distribuției vaccinurilor împotriva COVID-19 prin care propunea o abordare centralizată pentru achiziția unor opțiuni viabile de vaccinuri și care a presupus negocierea de către Comisia Europeană a unor acorduri de achiziție anticipată cu producătorii de vaccinuri în numele statelor membre.

Sunt cercetate aspecte legate de modalitatea în care, în perioada ianuarie - mai 2021, persoane din Guvernul României, cu încălcarea dispozițiilor legale și în lipsa oricăror documente/analize care să ateste necesitatea achiziției, ar fi contractat un număr mult mai mare de doze de vaccin (Pfizer și Moderna), în condițiile în care numărul persoanelor eligibile pentru vaccinare comunicat de statul român Comisiei Europene era de 10,7 milioane.

Prejudiciu uriaș adus bugetului statului

Dozele de vaccin contractate anterior datei de 01 ianuarie 2021 (37.588.366 doze) ar fi fost suficiente pentru vaccinarea unui număr de peste 23 milioane persoane, dar două dintre cele trei persoane față de care se solicită formularea cererilor de efectuare a urmăririi penale, beneficiind de ajutorul celei de a treia, ar fi tranzacționat și ordonanțat la plată achiziția în plus a cantității de 52.805.690 doze de vaccin, în valoare totală de 1.005.498.687 euro, la care se adaugă TVA, sumă care constituie un prejudiciu adus bugetului statului, potrivit știripesurse.

Ne puteți urmări și pe Google News