Corupție la Poliția Cluj. Șeful IPJ pus sub control judiciar, adjunctul suspect în dosar

Corupție la Poliția Cluj. Șeful IPJ pus sub control judiciar, adjunctul suspect în dosar Poliția Rutieră. Sursa: Arhiva EVZ

DNA l-a pus sub control judiciar pe chestorul Mihai Rus, șeful Poliției Județene Cluj. Totodată, procurorii au decis să-l acuze și pe adjunctul acestuia, Ciprian Neag, convocat ca martor.

 

Adjunctul IPJ Cluj, Ciprian Neag, a mers în fața procurorilor pentru a da declarații de martor în dosarul de corupție care îl vizează pe Mihai Rus. în urma audierii, a fost pus sub acuzare pentru omisiunea sesizării organelor de anchetă cu privire la comiterea unor fapte penale.

DNA l-a pus sub control judiciar pe șeful IPJ

Mai multe percheziții au avut loc luni dimineață la IPJ Cluj și la Poliția Rutieră. În urma acestora, chestorul Mihai Rus a fost reținut de procurori. Ulterior, DNA a decis să-l plaseze sub control judiciar. Aceeași măsură a fost luată și împotriva agenților rutieri implicați în caz.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mihai Rus este acuzat că și-a determinat subalternii să nu-i suspende permisul, conform DNA. Este acuzat de complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații.

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 588/VIII/3 din 17 iunie 2024, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 17 iunie 2024, a suspecților: Rus Mihai, chestor de poliție și șef al Inspectoratului de Poliţie Județean (IPJ) Cluj, pentru săvârșirea infracțiunilor de:- complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte),- fals în declarații”, a informat DNA.

Chestorul Mihai Rus

Chestorul Mihai Rus Sursa foto: IPJ Cluj

Adjunctul IPJ Cluj are calitate de suspect

Adjunctul IPJ Cluj a fost convocat de procurori în calitate de martor în dosarul penal care îl vizează pe șeful său, chestorul Mihai Rus. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore, luni, conform DNA, pentru complicitate la abuz în serviciu și fals în declarații.

Ciprian Neag a fost pus, la rândul său, sub acuzare pentru omisiunea sesizării organelor de anchetă cu privire la comiterea unor fapte penale. Inițial, el ar fi fost chemat ca martor, să explice traseul documentației false pe care voia să o introducă în circuit șeful IPJ Cluj, Mihai Rus. Conform unor surse apropiate anchetei, la audieri, adjunctului IPJ i s-ar fi cerut să ajute anchetatorii cu informații relevante despre caz.

În fața procurorilor, Ciprian Neag a respins acuzațiile, spunând că nu a fost la curent cu demersurile nelegale ale șefului său. Pe de altă parte, DNA ar avea indicii și probe conform cărora el cunoștea demersurile pe care le făcea Mihai Rus. Iar acest lucru i-a făcut pe procurori să-i schimbe încadrarea, din martor, în suspect.

Ciprian Neag

Ciprian Neag, adjunctul IPJ Cluj. Sursa foto: IPJ Cluj

Acuzații DNA la Poliția Cluj

Procurorii DNA au deschis o anchetă împotriva chestorului Mihai Rus, șeful IPJ Cluj. Este acuzat că ar fi instigat mai mulți subalterni să întocmească în fals documentele dintr-un dosar care îl viza. Conform anchetatorilor, Rus voia să demonstreze că nu se afla la volanul mașinii sale. Vehiculul a fost surprins cu o viteză de 120 de km pe oră. Incidentul s-a petrecut pe o stradă din municipiul Cluj Napoca.

Chestorul Mihai Rus a încercat să acrediteze ideea că soția sa ar fi fost la volan. El le-a cerut subordonaților să modifice datele din documentele întocmite. În acest sens, s-ar fi înțeles cu agenții de la rutieră să nu fie sancționat. Ulterior, a completat o adresă, primită de la Poliția Rutieră, cu numele soției.

Concret, susțin procurorii DNA, suspectul Rus Mihai a decis să comunice numele altei persoane care s-ar fi aflat la volan. Astfel, agentul constatator, Raul Ioan Pașca, urma să amâne aplicarea sancțiunii contravenționale, pentru depășirea vitezei până la prescripția faptelor.