DNA a finalizat cercetările într-un dosar penal cu un prejudiciu de 2,1 milioane de lei. Acesta vizează achiziții ale Primăriei Iași finanțate din fonduri europene.
DNA a finalizat cercetările într-un dosar și a dispus trimiterea în judecată a unei persoane fizice și a uneia juridice. Este vorba despre o firmă de construcții, Victor Construct SRL și de un reprezentant al acesteia. În ambele situații au fost formulate aceleași acuzații, instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, în formă continuată. Fapta a avut ca obiectiv obținerea, pe nedrept, a unor sume importante din fonduri europene.
Dosarul a pornit de la un proiect care viza modernizarea mai multor străzi pe malul râului Bahlui. Valoarea investiției a fost de 18,2 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată, în 2015, prin Programul Operațional Regional (POR).
„În cursul anului 2015, inculpatul persoană fizică, reprezentant al societății menționate, ar fi depus la UAT Municipiul Iași documente inexacte referitoare la prețul real de achiziție a unor materiale folosite în cadrul contractului menționat, astfel încât beneficiarul, în necunoștință de cauză, ar fi solicitat și obținut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, suma totală de 2.187.411 lei, sumă care ulterior a fost virată în contul inculpatei SC Victor Construct SRL”, se arată în documentele de urmărire penală, conform ReporterIS.
Ce a stabilit DNA
Municipalitatea a cerut ca stâlpii de iluminat să fie din fontă, la o înălțime de 6 metri, în valoare estimată de 7.524 lei/bucata. Pe teren, constructorii au montat stâlpi cu alte caracteristici tehnice, achiziționați la 2.769 lei. Deși nu corespundeau din punct de vedere tehnic, Primăria Iași a plătit 6.700 de lei/bucată, cu 3.931 lei mai mult prețul de achiziție al firmei.
„Beneficiarul (Primăria Iași – n.r.), în necunoștință de cauză, ar fi solicitat și obținut, pe nedrept, de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, suma totală de 2.187.411 lei, sumă care ulterior a fost virată în contul inculpatei SC Victor Construct SRL”, au arătat procurorii.
Conform presei locale, procurorii au constatat că firma ar fi declarat prețuri mai mari de achiziție decât cele reale, în scopul obținerii unui profit superior. Reprezentanții firmei au declarat că vor obține doar doar 2%.
Acest dosar a ajuns în instanță
DNA a finalizat cercetările într-un dosar penal care va fi judecat la Tribunalul Iași. Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației – care se ocupă de administrarea POR - s-a constituit parte civilă în proces.
Suma cu care se consideră prejudicat este de 2.187.411 lei reprezentând daune materiale rezultate din executarea contractului de finanțare.
„În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaților”, au mai precizat procurorii.