Divorțul afectează greutatea copiilor. Care este explicația specialiștilor

Divorțul afectează greutatea copiilor. Care este explicația specialiștilor Sursa: Flick.com

Divorțul părinților îi afectează pe tineri pe toate planurile. Pe lângă stările de anxietate provocate de separare, copiii ajung să se confrunte și cu probleme de greutate. Specialiștii au explicat importanța armoniei din casă.

Copiii ai căror părinţi divorţează sunt mai predispuşi să crească în greutate, atrage atenţia Diana Ruxandariu, nutriţionist-dietetician. Armonia și veselia din casă îi ajută pe tineri să devină adulți echilibrați. Certurile și haosul din familie vin la pachet cu o mulțime de dezavantaje.

Nutriționistul a declarat că un copil care a aflat de divorțul părinților înainte de 6 ani este mai predispus să aibă probleme cu greutatea.

Cum îi afectează divorțul pe tineri?

"Cel mai recent studiu pe această temă, efectuat pe un eşantion de peste 7.000 de copii, sugerează că printre motivele care stau la baza acestui fenomen sunt limitarea banilor alocaţi pentru hrană, dar şi pentru activităţile extraşcolare ale copiilor, cum sunt diversele activităţi sportive; reducerea timpului alocat pentru pregătirea meselor şi pentru dezvoltarea obiceiurilor alimentare sănătoase; apariţia unor schimbări emoţionale atât în rândul părinţilor, cât şi al copiilor, care duc la supraalimentare şi alegeri alimentare neinspirate bazate pe alimente bogate în zahăr şi grăsimi.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, tranzitarea copiilor între două sau mai multe case cu tot atâtea programe şi obiceiuri diferite accentuează predispoziţia acestora de a dezvolta obiceiuri alimentare nesănătoase şi nepotrivite dezvoltării lor", a precizat Diana Ruxandariu.

După divorț, apar și schimbările financiare sau modificări ale aportului nutriţional.

"De exemplu, mama ar putea avea mai puţini bani pentru a cumpăra fructe şi legume proaspete sau mai puţin timp pentru a pregăti mâncare sănătoasă acasă din cauza orelor suplimentare de la locul de muncă. Totodată, presiunea asupra timpului şi resurselor economice ale mamei pot afecta şi energia consumată de copii. S-ar putea să existe, de asemenea, mai puţini bani în gospodărie pentru a plăti activităţi extraşcolare, cum sunt baschetul, înotul, tenisul sau orice altă activitate sportivă", a explicat nutriţionistul.

Un părinte care a trecut printr-un divorț poate să își neglijeze copilul pentru o perioadă de timp și să nu mai fie preocupat de activitățile lui sau de rutina alimentară.

"Cu toate acestea, schimbările în greutatea copiilor ar putea fi observate numai după ce au fost expuşi la un mediu familial post-separare cu resurse reduse pentru o perioadă suficient de lungă; efectele separării părinţilor asupra Indicelui de Masă Corporală (IMC) al copiilor ar putea fi vizibile numai pe termen lung.

Mai mult decât atât, chiar dacă resursele economice disponibile copiilor rămân în mare parte neafectate, separarea părinţilor poate afecta sănătatea copiilor prin mecanisme indirecte. Teoriile instabilităţii familiale şi ale stresului sugerează că, indiferent dacă resursele rămân aceleaşi înainte şi după separarea părintească, schimbările în structura familiei sunt intrinsec dăunătoare copiilor din cauza schimbărilor de roluri, rutine şi timpul petrecut cu părinţii", a arătat Diana Ruxandariu, potrivit agerpress.