Un bărbat de 89 de ani a încercat, timp de 27 de ani, să divorțeze de soția sa

Un bărbat de 89 de ani a încercat, timp de 27 de ani, să divorțeze de soția sa Sursa foto: Dreamstime

Un indian care este separat de soția sa de aproape 40 de ani și care încearcă să divorțeze de 27 de ani a văzut cererea de divorț respinsă la începutul acestei luni de Curtea Supremă.

Divorț cu năbădăi. Nu este niciun secret faptul că divorțul este un subiect tabu în India, unde anularea legală a căsătoriei se obține de obicei doar în cazul unor dovezi clare de violență sau cruzime din partea unuia dintre soți. Presiunile familiale și sociale îi forțează frecvent pe oameni să rămână în căsnicii nefericite, dar chiar și atunci când unul dintre ei solicită divorțul, instanțele rareori îl acordă.

Aceste fapte de netăgăduit au fost reconfirmate recent într-un caz judiciar care a ținut prima pagină a ziarelor internaționale. Un ofițer în vârstă de 89 de ani din Forțele Aeriene în retragere și medic calificat, care a încercat să divorțeze de soția sa în vârstă de 82 de ani, o profesoară pensionară, timp de aproape trei decenii, a fost din nou refuzat de Curtea Supremă din India, în ciuda faptului că a fost de acord că mariajul lor era „iremediabil”.

Divorț cu năbădăi

Nirmal Singh Panesar, în vârstă de 89 de ani, și soția sa Paramjit Kaur Panesar, în vârstă de 82 de ani, s-au căsătorit în 1963. Căsătoria lor a fost un succes și au avut trei copii: două fiice și un fiu. Nirmal a fost în armata indiană, iar soția sa a fost profesoară la Școala Centrală din Amritsar. În ciuda programului lor încărcat, ambele părți au considerat căsnicia lor „normală” până în ianuarie 1984, când ofițerul din Forțele Aeriene a fost detașat la Madras (acum Chennai).

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit soțului, soția sa a refuzat să îl însoțească la Madras, preferând să locuiască cu părinții ei și, mai târziu, cu fiul cuplului. Căsătoria a eșuat în ciuda mai multor încercări de a reconcilia diferendele dintre ei, iar Nirmal Singh Panesar a depus o cerere de divorț la Tribunalul Districtual în 1996. Patru ani mai târziu, el a primit un verdict favorabil, dar acesta a fost rapid anulat după un apel al lui Paramjit, care a susținut că a făcut tot ce a putut pentru a păstra intactă „relația lor sacră”.

Cazul a ajuns la Curtea Supremă din India

De atunci, bărbatul indian, care s-a pensionat ca Wing Commander din Forțele Aeriene Indiene în 1990, a încercat să obțină audierea cazului său de către Curtea Supremă din India, pentru a putea obține în sfârșit divorțul. El și-a îndeplinit dorința la începutul acestei luni, dar rezultatul nu a fost cel sperat. Deși căsnicia cuplului era „dincolo de orice salvare”, judecătorul Aniruddha Bose și judecătorul Bela M Trivedi a decis că acesta nu este un motiv suficient pentru divorț.

„În opinia noastră, ar trebui să se țină cont de faptul că instituția căsătoriei ocupă un loc important și joacă un rol important în societate”, se arată în decizia instanței. În ciuda numărului tot mai mare de cazuri de divorț, instituția căsătoriei este încă privită ca o rețea de viață pioasă, spirituală și emoțională neprețuită între soț și soție în societatea indiană.

Soția a implorat Curtea să nu acorde divorțul

„Ca urmare, acceptarea formulei de „destrămare iremediabilă a căsătoriei” ca o formulare forțată pentru acordarea ajutorului de divorț nu ar fi de dorit”, au concluzionat cei doi judecători.

Decizia Curții Supreme a luat în considerare și poziția soției. În ciuda faptului că erau despărțiți de zeci de ani, femeia în vârstă de 82 de ani a susținut că era încă dispusă să aibă grijă de soțul ei la bătrânețe. De asemenea, ea a implorat Curtea să nu acorde divorțul, deoarece nu dorea să moară cu „stigmatul” divorțului.

Divorțul rămâne nepopular în multe părți ale Indiei, doar una din 100 de căsătorii încheindu-se prin divorț. Sursa: odditycentral.com