Cât te costă dacă vrei să divorțezi în 2024. Taxele, mai mari dacă sunt implicați și copii
- Iulia Moraru
- 5 februarie 2024, 08:01
Cuplurile care optează pentru divorț în 2024 vor resimți o creștere a costurilor, întrucât ministrul Justiției a aprobat Ordinul nr. 177/C/2024, care reglementează tarifele de onorarii minime pentru serviciile prestate de notarii publici.
Mai mult decât atât, dacă ajungi la divorț și sunt implicați și copii minori, costurile notariale cresc și mai mult. Actul ce stabilește taxele notariale a intrat în vigoare la 26 ianuarie, o schimbare venită după 13 ani.
Cât te costă cererea de divorț la notar
Conform tarifelor stabilite prin ordinul de ministru, o cerere de divorț are un cost de 750 de lei în cazul în care cuplul nu are copii minori.
În situația opusă, prețul începe de la 1.200 de lei. La aceste sume se adaugă costul necesar pentru legalizarea copiilor în vederea obținerii certificatelor de naștere ale ambilor soți și a certificatului de căsătorie.
La sumele indicate, se aplică și o taxă pe valoarea adăugată (TVA) de 19%. În cazul în care divorțul nu se poate realiza pe cale amiabilă, se impune implicarea avocaților și demararea unor procese care vor genera costuri semnificativ mai ridicate.
Detaliile cu privire la care soții trebuie să cadă de acord
Dacă ajung la divorț, cei doi soți trebuie să cadă de acord cu privire la o serie de aspecte.
Astfel, ei trebuie să se decidă cu privire la:
- numele pe care îl vor purta după despărțire;
- cui îi vor rămâne copiii și în ce condiții;
- ce procedură se va aplica pentru minori;
- programul de vizită pe care îl vor avea minorii;
- pensia alimentară, dacă este cazul de copii minori sau în facultate.
Taxe notariale mai mari în 2024
În principiu, vom plăti mai mult pentru orice problemă avem de rezolvat, precum o tranzacţie imobiliară, un testament sau un divorţ, potrivit Ordinul ministrului justiției nr. 177/C/2024 pentru aprobarea Normelor privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici.
Prin urmare, noile tarife vor porni de la următoarele prețuri:
- autentificarea unui act constitutiv al persoanei juridice, atunci când aportul este în bani şi nu depăşeşte valoarea minimă admisă de lege şi nu constă în aport în natură de bunuri mobile sau imobile – 300 de lei;
- autentificarea unui act constitutiv al unei asociații sau fundații – 150 de lei;
- autentificarea unui testament – 130 de lei;
- în cazul autentificării procurilor, avem un tarif minimal de 100 de lei pentru anumite operațiuni (reprezentare la succesiune, partaj, înstrăinarea sau dobândirea de bunuri mobile sau imobile, orice alte mandate) și un tarif minimal de 8 lei pentru încasarea pensiilor, a alocației ori a diverselor drepturi provenind din legi speciale;
- legalizarea semnăturii părţilor pe înscrisuri pornește de la cel puțin 250 de lei;
- în cazul cererilor de divorț – 750 de lei atunci când nu sunt copii minori și 1.200 de lei atunci când sunt.