Editura Evenimentul si Capital

O diversiune propagandistică: Legendarizarea Diasporei. România lui Cristoiu

Autor: | | 10 Comentarii | 11630 Vizualizari

Printre notele care dovedesc Operațiunea politico-SRI-istă din 10 august 2018, se numără și dispariția oricărei referiri la Diasporă în serile următoare de demonstrații, și chiar și în 10 august 2018, mai spre seară. Pînă atunci o mașinărie de manipulare anunțase mitingul din 10 august 2018 drept unul istoric, despicător de catapeteasmă prin prezența românilor din străinătate.

Piața Victoriei a găzduit din ianuarie 2017 o mulțime de adunări de protest. Puține au avut ceva deosebit în afară de slogane strigate, de invenții mai mult sau mai puțin inteligente și de zbierete de vuvuzele. Aceleași momente cu telefonul mobil aprins, aceleași înfășurări ale trupului în drapelul tricolor, după moda caragealeană lansată de eternul înamorat de țară Rareș Bogdan, aceleași ieșiri din perimetru pentru a mai înviora o atmosferă altfel prin nimic deosebită de cea a unei socializări corporatiste.

Timp de cîteva săptămîni mitingul Diasporei fusese anunțat ca unul aparte, urieșește deosebit de cele de pînă acum, mai ales prin profeția că, în timp ce toate celelalte n-au reușit să dea jos Guvernul PSD, singurii care au reușit s-o facă de două ori fiind chiar PSD-iștii, mitingul din 10 august 2018 va reuși.

Drept argumente pentru acest miting crucial au fost aduse numărul uriaș de participanți, unic în istoria demonstrațiilor de protest din Istoria României, deoarece nici comuniștii nu reușiseră, împotriva Guvernului Rădescu în 1945, un număr mai mare de 100 de mii de persoane, dar mai ales caracterul aparte al celor care urmau să demonstreze.

Se anunțaseră un milion de protestatari din străinătate. Imaginea pregătitoare era cea de coloane uriașe de mașini îndreptîndu-se din toată lumea spre țară. Și din America după cum manipulau ofițerii SIE de la Euronews! După ce timp de o săptămînă opiniile politice ale unor români din străinătate dominau Presa militarizată, din seara de 10 august 2018, cînd în Piață au venit, pe lîngă deja binecunoscuții protestatari de un an și ceva și membrii ai partidelor de Opoziție, dar mai ales lucrătorii și colaboratorii SRI și SIE, a fost trecută în rezervă eticheta de Miting al Diasporei.

Cea mai importantă notă conferită mitingului de vineri 10 august 2018 a constat în prezentarea românilor din străinătate ca forța înaintată a societății românești. Prin simpla apartenență la Diaspora, românul devenea superior celui din țară din toate punctele de vedere, dar mai ales din cel al conștiinței democratice. De la fostul activist paukerist Mihail Șora pînă la trompetele Unităților militare din presă românii din străinătate au fost prezentați drept cei care au opțiuni corecte în materie de vot, (cu Dreapta), care detestă comunismul și mai ales care sînt din cap pînă-n picioare conștiințe civice.

O manevră prin nimic deosebită de transformarea de către comuniști a clasei muncitoare în partea cea mai înaintată a maselor de oameni ai muncii. Încă de pe vremea comunismului real s-au ridicat voci, chiar din rîndurile intelectualității de Stînga, care au pus la îndoială această teză de fundament a socialismului real. Pe drept cuvînt s-a observat că a lucra într-o uzină, a munci dînd cu lopata, a mînui strungul nu te face automat purtător al unei constiințe revoluționare. Viața arăta că sînt mulți muncitori leneși, atinși de mentalități mic-burgheze, bolnavi de îmbogățire. Asta în timp ce erau mulți intelectuali care aveau o veritabilă conștiință comunistă, care refuzau îmbogățirea, care erau sincer adepți ai Stîngii.

A vorbi de românii din străinătate ca o entitate aparte, urieșește diferită de entitatea întruchipată de românii din țară, e o pură manipulare propagandistică.

Românii sînt răspîndiți în toată Uniunea Europeană. Ei nu sînt români care muncesc în străinătate. Ei sînt cetățeni europeni.

Campania de propagandă a conținut și un alt element care trimite la viziunea bolșevică asupra lumii:

Bocirea românilor care lucrează în străinătate. S-a susținut astfel că în timp ce noi, în țară, stăm cu burta la soare, trăgînd la aghioase, românii din străinătate muncesc din greu și nu oricum ci pentru a finanța major Bugetul din care noi cei din țară, trîndavii, ne tragem asigurările sociale și pensiile. Mult mai grav, deși mulți români din străinătate sînt oameni pricopsiți din punct de vedere financiar și importanți din punct de vedere social, diaspora e prezentată în chip umilitor ca alcătuită exclusiv din români ajunși în străinătate mînați de sărăcia din țară, ducînd în capitalele înfloritoare ale lumii o existență de lumpenproletari.

Românii plecați în străinătate au făcut-o din varii motive. Pe drept cuvînt, Marius Pieleanu remarca la o emisiune de la TVR de miercuri seara, că navem o cercetare complexă a diasporei, menită a dezvălui structura profesională, motivele plecării, poziția politică chiar a românilor aflați peste hotare. Unii au plecat pentru că o duc rău în România. Alții au plecat pentru a face un ban în plus. Muncesc în Occident cîteva luni, un an, deseori la negru, își impun multe sacrificii, văzînd în perioada asta un timp ieșit din rînd, după care vin în țară și-și ridică vile.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate