Divergențe de opinii, pe tema Convenției de la Montreux, la Forumul de Securitate în Marea Neagră
- Feri Predescu
- 15 iunie 2019, 15:09
Analiștii militari prezenți la Forumul de Securitate în Marea Neagră au adus în discuție necesitatea eventualei modificări a Convenției de la Montreux, încheiată în urmă cu 83 de ani. Reprezentantul guvernului Turciei s-a opus vehement. Convenția de la Montreux limitează dreptul navelor de război de a trece prin strâmtorile Mării Negre, asigurând însă libertatea de navigație pentru vasele comerciale.
S-a încheiat, la Mamaia, a treia ediție a Forumului pentru Securitatea în Marea Neagră și Balcani, care a adunat peste 500 de invitați din 19 state europene și SUA, experți din partea NATO, Comisiei Europene și Comitetului Militar al Uniunii Europene. Organizator, Centrul de Noi Strategii, București, Universitatea Ovidius și Zona Metropolitană Constanța. Scenariile, despre viitorul Mării Negre, obținute în baza unor sondaje în rândul experților militari, au captat atenția participanților la forum. Tema privind securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre a readus în atenție Convenția de la Montreux , care, printre altele, a conferit Turciei, încă din 1936, dreptul de a militariza strâmtoarea Bosfor în caz de conflict armat.
Dr. Oliver Gnad, cofondator al Biroului de Afaceri Curente, Berlin, Germania, a explicat că, în urma sondajului pe care l-a efectuat împreună cu generalul în rezervă Ben Hodges, de la Centrul pentru Analiza Politică Europeană (CEPA), fost comandant al Statelor Unite ale Armatei Europei, o treime din experții consultați ar fi sugerat modificarea Convenției de la Montrex. “Dacă SUA ar ignora Convenția de la Montreux practic ar provoca, la Marea Neagră, Rusia. Ce impact ar exista dacă acest scenariu s-ar materializa? S-ar vedea ca o violare a unui acord, care există din 1936, și ar crea probleme reale între SUA și alți aliați, deoarece SUA ar fi privite ca un agent provocator și ar exista poate și o escaladare orizontală in alte teatre. Dar dacă noi trebuie să modificăm Convenția de la Montreux, acum ar trebui să facem acest lucru”, a explicat analistul.
În opinia analiștilor NATO “cel mai important actor este Turcia” și contează în ce direcție se va îndrepta.”Va rămâne alături de NATO sau se va îndrepta din ce în ce mai mult către Rusia? Trebuie să schimbăm Convenția de la Montreux inainte să fie construit Canalul Istanbul ( proiectul lui Recep Tayyip Erdogan, care va lega Marea Neagră de Marea Marmara) astfel încât această nouă strâmtoare să nu fie folosită de puteri care nu sunt neapărat prietenele noastre. Rusia are voință politică, putere militară și este un maestru în manipulare. Prin urmare ei vor opta pentru acest scenariu. De aceea, noi trebuie să fim conștienți că ceasul ticăie”, a spus dr Oliver Gnad.
Reacția reprezentantului Turciei nu s-a lăsat așteptată. Mehmet Burçin Gönenli, director general adjunct în domeniul securității și apărării, pe probleme NATO și afaceri euro atlantice din Ministerul Afacerilor Externe, a răspuns, apăsat, cu o întrebare: “Și oamenii din Turcia întreabă, adeseori, de partea cui e SUA? Deci nu discutăm despre partea de apartenență la Alianță pentru că pe această temă nu există dubii. Există probleme bilaterale și o lipsă de încredere bilaterală”. Diplomatul turc a explicat că Alianța este bazată pe niște reguli: “Dacă vom încerca să o schimbăm prin abrogarea sau modificarea Convenției de la Montreux vom fi într-o situație la fel de legitimă ca cea de astăzi? Răspunsul meu este că nu vom fi. De aceea, trebuie să respectăm această ordine bazată pe reguli și să acționăm în consecință. Știu un proverb. “Dacă nu e stricat, nu-l repara”. Dar mai există o regulă. „Dacă l-ai spart, îl plătești”. Dacă strici Convenția de la Montreux, dacă strici ordinea fragilă de la Marea Neagră, cine va deține controlul asupra acestei ordini?”
Generalul Ben Hodges a apreciat “critica justă a SUA”, adusă de diplomatul turc, cu care nu s-a arătat însă de acord. “Am văzut kurzi care au luptat împreună cu ISIS și poate că nu am fost atât de stricți. Respect perspectiva dumneavoastră asupra acestor lucruri. Nu avem nicio intenție de a modifica Convenția de la Montreux. Trebuie să găsim alte modalități, diplomatice, juridice, economice, militare pentru a putea concura cu Rusia. Nu văd pe nimeni care să strice Convenția de la Montreux, dar trebuie să știm care sunt consecințele pentru toată lumea, dacă ne protejăm aliații și asigurăm liberatatea navigației în regiunea Mării Negre”. Dr Oliver Gnad și-a menținut însă punctul de vedere privind modificare Convenției de la Montreux:“Ne putem afla într-o situație în care nu ne putem folosi de voința politică. Deci vorbim despre un nou cadru, nu îl distrugem pe cel vechi. Dar este clar că acest cadru vechi nu mai este suficient pentru secolul 21”.