După ce Parlamentul a respins amânarea dublării alocațiilor pentru copii de la 1 august, Guvernul caută şi alte soluţii pentru a face majorările cel mai devreme anul viitor.

Pe fondul crizei COVID, bugetul de stat nu-și permite efortul suplimentar de 6,3 miliarde de lei. Nu este exclusă sesizarea CCR.

,,Suntem în analiză. Tot ceea ce votează Parlamentul de o bună bucată de timp nu are nicio legătură cu realitatea economică din România. Generează scăderi de venituri, care generează noi cheltuieli pentru buget”, a spus premierul Orban.

,,Legea, așa cum este ea, nu spune sursa de finanțare și asta înseamnă că e neconstituțională. Vedem dacă putem sau putem să amânăm această dublare pentru viitor”, a completat ministrul Finanțelor.

Constituționaliștii nu acordă prea mult credit unui demers la CCR.

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale spune că ,,șansele sunt înspre deloc pentru că Parlamentul are supremaţia de a legifera în ţara aceasta. Există posibilitatea de rectificare bugetară, iar ea se poate face în plus, în minus, se ia dintr-o parte, se pune în altă, ştiu ei să facă lucrul acesta”.

PSD amenință cu efectele juridice ale amânării.

,,Guvernul actual are un plus de 11 miliarde de lei la bunuri şi servicii, mai mult decât guvernul trecut. Dacă domnul Cîţu se gândeşte să nu prevadă în buget aceşti bani, există o lege a răspunderii ministeriale”, declarat Robert Cazanciuc, senator PSD:

Guvernul mai are la dispoziție mai puțin de 20 de zile pentru un atac la CCR. Surse guvernamentale susțin însă că nu este exclus să se vină cu o nouă ordonantă de urgență prin care să se amâne dublarea alocațiilor.