Disperarea lui Merkel şi Hollande. Euro nu mai ţine

Disperarea lui Merkel şi Hollande. Euro nu mai ţine

Deşi Mario Draghi, Angela Merkel, Francois Hollande sau Jean-Claude Juncker se arată uniţi în public, pentru a salva euro, moneda unică nu mai are sens, consideră publicaţia germană "Die Welt", preluată de Presseurop.eu.

Principalul motiv pe care îl invocă jurnaliştii nemţi este faptul că "ţările membre sunt prea diferite pentru ca o monedă comună să mai poată funcţiona".

Europa politică a ajuns la capătul puterilor sale. Iar pentru cei care nu au înţeles încă, dovada s-a ivit săptămâna trecută. Declaraţia comună a preşedintelui Franţei, François Hollande, şi a cancelarului german, Angela Merkel, de a "face totul pentru a proteja (zona euro)" nu era nimic altceva decât un act de disperare, consideră "Die Welt".

Deja de la a treia frază a declaraţiei, a devenit clar că ţările membre ale zonei euro, inclusiv Germania şi Franţa, nu împărtăşesc aceeaşi abordare a crizei. Statele, "fiecare potrivit prerogativelor sale, trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile în acest scop". Ceea ce se poate interpreta ca fiind o capitulare: fiecare să se descurce cum poate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cresc forţele centrifuge

Potrivit sursei citate, consensul este doar o faţadă, în condiţiile în care puternice forţe centrifuge acţionează sub suprafaţă şi sunt pe cale să se amplifice. Când patronul Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, sugerează ajutoare noi pentru statele în faliment, a doua zi este dezminţit de Wolfgang Schäuble, ministrul german de Finanţe. Grecia cere mai mult timp, în timp ce zi de zi primim noi ştiri despre neîndeplinirile obligaţiilor guvernului de la Atena, iar politicienii germani cer făţiş expulzarea ţării din zona euro.

În loc de a vorbi despre problemele ţării sale, secretarul spaniol de stat pentru afaceri europene preferă să se bazeze pe o întărire a ajutoarelor din partea Germaniei. În ceea ce priveşte soluţiile de pus în aplicare - cumpărarea directă sau indirectă de obligaţiuni, salvarea băncilor, programele de austeritate - nimeni nu se mai înţelege cu nimeni.

Unde moare euro

Guvernul german este într-o poziţie minoritară numai în Consiliul BCE. Dacă se iau în considerare şi ţările membre din Europa de Est, situaţia este diferită. O prăpastie separă Nordul şi Sudul. Mai devreme sau mai târziu, vom fi obligaţi să înfruntăm adevărul şi să admitem că nu mai merge treaba, spun ziariştii germani.

În cei 11 ani de existenţă a monedei euro, în loc să se apropie, zonele economice ale nordului şi sudului Europei s-au îndepărtat una de cealaltă. În aceste condiţii, o monedă comună nu mai are niciun sens, conchid aceştia.