Au fost găsite fragmente ale submersibilului Titan. Ar fi vorba despre cadrul de acostare și capacul din partea din spate: „Singura consolare este că moartea a fost pe loc”

Au fost găsite fragmente ale submersibilului Titan. Ar fi vorba despre cadrul de acostare și capacul din partea din spate: „Singura consolare este că moartea a fost pe loc”Sursa foto: oceangate.com

Paza de Coastă americană a anunțat, joi, că a fost descoperită o zonă de fragmente în timpul căutărilor realizate de către un vehicul submarin controlat la distanţă (ROV), în apropiere de Titanic. Aparatul participa la căutări internaţionale ale submersibilului turistic Titan, dispărut duminică. Potrivit ultimelor informații, „cadrul de acostare şi un capac din partea din spate a submersibilului” Titan fac parte dintre fragmentele găsite.

Update: Specialiștii au analizat fragmentele găsite în apropierea Titanicului, în locului unde s-a pierdut contactul cu submersibilul Titan. Din aceste fragmente fac parte „cadrul e acostare şi un capac din partea din spate a submersibilului”, potrivit lui David Mearns, prieten al unui pasager de la bordul submersibilului. Bărbatul a declarat pentru BBC că deține această informație de la preşedintele Explorers Club (Lubul Exploratorilor), care are legături cu scufundători şi salvatori.

„Dacă a fost o implozie, au murit pe loc, în milisecunde”, spune prietenul pasagerilor și expert în salvare.

Acesta a mai spus că Paza de Coastă nu „folosește expresii precum câmp de resturi decât dacă nu există nicio șansă de recuperare a pasagerilor în viață”.

„Un câmp de moloz implică o ruptură a submersibilului și la acea adâncime, pentru că știm că au pierdut comunicațiile la aproximativ 3.300 de metri… așa că asta indică cu adevărat că s-a întâmplat cel mai rău scenariu, care este o implozie.

Singura consolare este că moartea a fost pe loc, literalmente în milisecunde, iar bărbații nu ar fi știut ce se întâmplă”, a spus el.

Știre inițială: O zonă de fragmente a fost descoperită în timpul căutărilor realizate de către un vehicul submarin controlat la distanţă (ROV), în apropiere de Titanic, au anunțat reprezentanții Pazei de Coastă americane. ROV este unul dintre vehiculele care participă la căutări internaţionale ale submersibilului turistic Titan.

Informațiile au fost analizate de experții care participă la căutări. Ele vor fi discutate în cadrul unei conferințe de presă susținută la Boston, în nord-estul Statelor Unite. Potrivit anunțului făcut de reprezentanții Pazei de Coastă americane, conferința va avea loc joi seara, în jurul orei 22:00, ora României, potrivit BBC News.

Rezerva de oxigen a submersibilului, la bordul căruia se aflau cinci persoane, s-au terminat teoretic joi la ora 11.08 GMT (14.08, ora României). Șansele ca turiștii să fie găsiți în viața sunt, odată cu trecerea timpului, din ce în ce mai mici.

Ce se întâmplă cu submersibilul Titan

Garda de Coastă a precizat că resturile au fost găsite joi, 22 iunie, de robotul de producție canadiană Horizon Arctic. La căutări participă și un robot de producție franceză, care se poate scufunda la adâncimi de până al 6.000 de metri și „a ajuns pe fundul oceanului”, unde a început să caute submarinul dispărut în Atlantic, la bordul căruia se află cinci pasageri care mergeau să viziteze epava Titanicului.

Anterior, un geolog marin a comparat căutarea submarinului Titan de către vehiculele operate de la distanță cu o plimbare „într-o sală de bal foarte mare, întunecată, cu o lanternă”.

Cele două ROV-uri controlate la distanță pot vedea doar la aproximativ cinci sau 10 metri distanță, precizează dr. Rob Larter, de la British Antarctic Survey. El a mai spus că cele două submarine de căutare se mișcă destul de încet, atingând viteze de câteva mile pe oră.

„Pentru că se bazează doar pe propriii sateliți, chiar dacă vizibilitatea apei este relativ bună... pot vedea doar cinci sau 10 metri o dată. Este într-adevăr ca și cum te-ai plimba într-o sală de bal foarte mare, întunecată, cu o lanternă”, a precizat specialistul pentru Sky News.