Astăzi trebuie să-ţi regăseşti echilibrul interior de care ai atâta nevoie. Nu te lasa impresionat de vremurile nesigure şi presa negativă, concentrează-te şi rezolvă-ţi problemele tale!
4 decembrie
Dispare o nebuloasă! HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR
Pe 4 decembrie s-au născut Francisco Franco, Vasili Kandinsky, Deanna Durbin, Horst Buchholz, Nicolae Cartojan, Octav Desilla.
Sinaxar, în calendarul creştin-ortodox, Sf. Mare Muceniţă Varvara.
Tradiţional, în "Kalendar", Bubatul, Zilele Bubatului, Sărbătoarea bubelor, Sărbătoarea Vărsatului, Barboasele, Varvara, Barbura, Savele.
Timp de trei zile se ţine festivalul vărsatului de vânt, boală de temut în colectivităţile ţărăneşti, de demult. În special copiii sunt ţinta unor practici strămoşeşti. De exemplu mamele „îmbărburează” copiii, ungându-i pe faţă cu miere, cu apă cu zahăr – ca cei mici să facă o formă uşoară de vărsat, „boala să fie dulce”. Se pare că obiceiul vine de la ciuma cea mare, din secolul XIV. Unii autori consideră însă că mai de dimpuriu, din neoliticul superior, fiind şi un obicei dacic.
Femeile împart miere. Iată și explicația, un obicei din din antichitate.
Imediat după Anul Nou dacic, tarabostes conduceau mici cete de războinici către cele patru zări. Prietenilor, aliaţilor, le duceau oale decorate cu spirala dacică, pline cu înmiresmata miere de Carpaţi. Duşmanilor le aruncau peste palisade, din fuga cailor, câteva mănunchiuri de săgeţi, care gest însemna: "o să aveţi nevoie de ele, dacă ne hotărâm să venim după voi!"
Dacă, în loc de săgeţi, aruncau mănunchiuri de crenguţe, de brad, veșnic verzi, însemna că dacii sunt gata să cadă la o învoială, chiar o alianţă, în anul ce începea. Galii, britonii, celţii, tracii dar şi alte popoare vechi europene, aveau cam acelaşi obiceiuri „diplomatice” de Anul Nou, care, la început, cădea fie la echinocţiul de primăvară, fie la solstiţiul de iarnă!