Dispare certificatul verde definitiv? Anunțul zilei pentru români: E o povară

Dispare certificatul verde definitiv? Anunțul zilei pentru români: E o povarăSursă: Michele Ursi | Dreamstime.com

Situația certificatului verde în România rămâne sub semnul întrebării. Deși există voci din rândul guvernanților care susțin că acest document ar trebui să fie impus cât mai repede pe teritoriul țării noastre, sunt medici care fac apel la renunțarea la această măsură. Avocatul Poporului a spus marți seară, 25 ianuarie, că dacă România nu va schimba o serie de măsuri impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, „totul va deveni o povară pentru sistemul bugetar”.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis, recent, că interdicțiile de călătorie internațională „nu aduc valoare adăugată și continuă să contribuie la stresul economic și social” al țărilor din întreaga lume. Agenția de sănătate a ONU a arătat că restricțiile de călătorie care au fost introduse pentru a limita răspândirea variantei Omicron a coronavirusului au demonstrat „ineficiența unor astfel de măsuri în timp”.

Va renunța România la certificatul verde?

În acest context, mai multe voci din spațiul public au făcut apel la renunțarea la certificatul verde COVID-19. Este și cazul medicului infecționist Voichița Lăzureanu de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, care a susținut că „din luna martie ar fi bine să renunțăm la certificatul verde”, precizând că tulpina Omicron, deși este extrem de infecțioasă, generează „foarte puține forme severe de boală”.

„Majoritatea sunt fie asimptomatici, fie cu forme uşoare de boală, şi atunci nu prea îşi mai găseşte locul acest certificat verde”, s-a exprimat medicul Voichița Lăzureanu.

„Totul se transformă într-o povară pentru sistemul bugetar”

Avocatul Poporului a fost provocat marți seară să vorbească despre recomandările indirecte ale OMS de a se renunța la certificatul verde COVID-19. Renate Weber a subliniat că dacă România nu va modifica regulile impuse, statul nu va putea suporta financiar concediile medicale pentru cetățenii care se află în carantină.

„Având în vedere faptul că mai toţi medicii... Și domnul ministru Rafila a spus, Omicronul are o rată de răspândire şi o viteză extraordinar de rapidă şi mai toţi ne vom infecta la un moment dat. Dacă aceasta este situaţia, eu nu îmi imaginez cum poate fi ţinută toată lumea în izolare. Totul se transformă într-o povară pentru sistemul bugetar, pentru că nu mai poţi plăti atâtea concedii medicale.

La noi, cel puţin, izolarea în acest moment este fie de 7 zile, fie de 10 zile, ori pentru o viroză care aşa cum spun cea mai mare parte a medicilor, are efecte ca ale unei viroze obişnuite, ba chiar mai slab pe alocuri, nu cred că se va mai putea justifica menținerea măsurilor de restricţii care au funcţionat până acum. Totul devine o povară de suportat pentru bugetul de stat”, a declarat Avocatul Poporului într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Renate Weber, despre măsurile pe care le va lua Guvernul

În legătură cu renunțarea la certificatul verde, Renate Weber a precizat că fiecare stat, inclusiv România, va respecta propria politică în legătură cu acest aspect.

„Faptul că va armoniza această politică cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, e posibil, dar nu e neapărat obligatoriu, pentru că în toată pandemia, fiecare stat membru a luat acele măsuri pe care le-a considerat importante pentru protecţia sa”, a spus Avocatul Poporului, Renate Weber.