Evenimentul ZileiPoliticaDispare certificatul verde? Ciolacu, anunț fulger pentru români: E tardiv

Dispare certificatul verde? Ciolacu, anunț fulger pentru români: E tardiv

Dispare certificatul verde? Ciolacu, anunț fulger pentru români: E tardiv
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat miercuri că s-a renunțat la votarea proiectului de lege privind certificatul verde.

„Este tardiv pentru o lege cu certificatul. Mai mult, știu că este un OUG în vigoare cu certificatul”, a declarat Ciolacu.

La rândul său, președintele PNL, Florin Cîțu, precizat că decizia renunțării la proiectul de lege privind introducerea certificatului electronic COVID-19 la locul de muncă a venit din partea ministrului Sănătății, Alexandru Rafila.

Explicațiile lui Rafila

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila,  a motivat de ce nu mai vede nevoia certificatului verde:

„Nu este victima politicului certificatului verde. Nu a fost asumat politic. Cel mai neplăcut a fost încercarea permanentă a responsabilității: cine e de vină?

Aș vrea să fac un comentariu: certificatul era utilizat în două scopuri, uneori complementare. Unul dintre scopuri e de stimulare a campaniei de vaccinare.

Al doilea scop e legat de un scop de sănătate publică temporar, așa cum l-am propus, în care introducerea lui să stopeze transmiterea.

Acum protecția împotriva bolii e mult mai mică. Ea a scăzut progresiv. Dacă vă uitați istoric, când s-a lansat vaccinul, în decembrie 2020, cifrele arătau o prevenire a transmiterii în jurul cifrei de 90.

Ulterior, după apariția variantei Delta, transmisibilitatea a fost mai puțin impactă de vaccin, iar acum, în cazul Omicron, e și mai puțin.

Vedem și cazuri de infectare la persoane care au făcut inclusiv doza booster.

Sigur că în toate cele trei faze avem un beneficiu major la proporția de cazuri gave sau decese în rândul vaccinaților sau nevaccinaților. Noi continuăm să recomandăm în continuare vaccinarea.

Imunitatea de turmă e un obiectiv greu sau imposibil de atins!

În acest moment nu mai văd urgența certificatului verde. Totul din rațiuni de operaționalizarea certificatului verde. Efectul lui e redus acum…

Nu avem liniște, calm… Mereu avem dispute extrem de violente și aducem în discuții subiecte care nu sunt adevărate. Asta e mai periculos.

Sper ca acest val să se încheie în următoarele săptămâni”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

 

 


Accesează: