Diseară vine Moș Nicolae! Adevărata poveste a Sfântului Nicolae, protectorul copiilor. Moș Crăciun i-a furat numele

Diseară vine Moș Nicolae! Adevărata poveste a Sfântului Nicolae, protectorul copiilor. Moș Crăciun i-a furat numele

Sfântul Nicolae este foarte îndrăgit de adulții și copiii din toată lumea. Cei care îi poartă numele își serbează ziua, iar tinerii cuminți primesc dulciuri și cadouri. Care este adevărata poveste a făcătorului de minuni de la Mira Lichiei?

Sfântul Nicolae a trăit în timpul împăraţilor romani Diocleţian (284-305) şi Maximian (286-305), într-un oraş din Asia Mică, Patara. A fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichia (astăzi localitatea Demre din Turcia, aflată pe malul Mării Mediterane).

Acesta a ajuns în temniță, din cauza sufletului bun, în timpul persecuţiilor împotriva creştinilor decretate de împăraţii romani Diocleţian şi Maximilian. Bunătatea sa l-a făcut să scape de chinurile la care a fost supus.

Legendele spun că Sfântul Ierarh Nicolae este conducătorul marinarilor şi al copiilor, salvatorul celor aflați în dificultate, ajutătorul săracilor şi al celor nedreptăţiţi, protector al fecioarelor şi al călugărilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acesta a fost iubit pentru fiecare ajutor pe care l-a oferit și pentru înțelegerea cu care trata orice situație.

O altă legendă spune că Sfântul Nicolae a ajutat un om sărac din orașul său. Bărbatul ajunsese să se gândească la o serie de păcate pentru că nu avea ce bucate să le pună pe masă celor 3 fete. Sfântul Nicolae s-a dus noaptea, pe ascuns, la căsuța săracului şi i-a aruncat o pungă cu galbeni pe fereastră. Cu acești bani, fiica cea mare a reușit să se căsătorească. Acesta a mers în fiecare noapte și a aruncat bani la fereastră, iar celelalte două fete și-au găsit alesul.

Sfântul Nicolae a devenit Moș Crăciun?

Sfântul Nicolae este un model demn de urmat pentru toți creștinii, fiind bun la suflet și îngăduitor. În Occident, peste 2.000 de locaşuri de cult se închinau pentru marele sfânt.

Americanii au decis în secolul al XVIII-lea să ofere cadouri celor dragi de ziua Sfântului Nicolae. Sărbătoarea a devenit un motiv de fericire pentru toți copiii cuminți. Latura comercială a fost fascinată de bucuria pe care oamenii o simt când primesc cadouri și Sfântului Nicolae s-a schimbat treptat în Moş Crăciun (Santa Claus).

Numele de Santa Claus (Moș Crăciun) este o versiune americană a cuvântului olandez "Sinterklaas", o formă prescurtată pentru "Sint Nikolaas" (Sfântul Nicolae).

"Un episcop, Nicolae L-a pus pe Iisus Hristos în centrul întregii sale existenţe. Aşa şi noi, nu trebuie să uităm că centrul acestor sărbători, care ne stau în faţă nu este nimeni altcineva, decât Hristos, care se naşte pentru noi în ieslea din Betleem", subliniază pr. dr. Ioan-Lucian Radu, potrivit Agerpress.