Evenimentul ZileiActualitateDiscursul lui Putin, descifrat de un fost șef al serviciile secrete din România. Care va fi următorul pas al liderului de la Kremlin

Discursul lui Putin, descifrat de un fost șef al serviciile secrete din România. Care va fi următorul pas al liderului de la Kremlin

Discursul lui Putin, descifrat de un fost șef al serviciile secrete din România. Care va fi următorul pas al liderului de la Kremlin
Silviu Predoiu a fost șeful Serviciului de Informații Externe al României. El a vorbit despre războiul din Ucraina și s-a referit la discursurile lui Vladimir Putin, care acum ar fi dispus la dialog. Fostul șef al SIE a spus că Putin și-a schimbat radical discursul în ultimele 70 de zile.

Generalul Predoiu are o mare expertiză în ceea ce privește starea de tensiune dintre Ucraina și Rusia. El cunoaște toate dedesubturile ”mașini” de spionaj a Rusiei, care acționează cu precădere pe zona externă și culege informații din toate mediile, sociale, militare sau politice.

Fostul șef al SIE a spus că Putin și-a schimbat radical discursul în ultimele 70 de zile. Dacă la început vorbea despre Ucraina și Zelenski, acum nu mai pomentește decât de Donbas, semn că se mulțumește cu mult mai puțin.

Numai că această schimbare de discurs poate fi citită în cheia slăbiciunii armatei ruse care nu poate atinge minime obiective propuse de șefii de la Kremlin. În plus, înarmarea Ucrainei cu arme de ultimă generație și dorința ucrainenilor de a lupta duce la ideea că negocierile de pace pot fi dorite acum doar de Rusia, nu și de țara vecină.

„În mod evident în balanța confruntării militare se regăseşte sprijinul cu echipamente militare de ultimă generație primite de Ucraina. În primul rând hai să vedem ce se întâmplă în Harkov. În al doilea rând am urmărit discursul lui Vladimir Putin că şi-a redefinit cumva obiectivele. A dispărut Ucraina din discursul lui. Nu a menționat nici măcar o dată Ucraina şi a vorbit exclusiv de Donbass şi de Crimeea. Într-un fel ciudat s-a întors la discursul de dinainte de declanșare a conflictului”, a spus Predoiu, prezent în studiul emisiunii ”Subiectiv” de la Antena 3, moderată de Răzvan Dumitrescu.

Cine va fi mediatorul negocierilor de pace

Din schimbarea de ton, Vladimir Putin sugerează că este dispus la negocieri de pace. În schimb, Ucraina nici nu vrea să audă de pierderi teritoriale iar pentru asta este dispusă să arunce în luptă un milion de oameni.

Silviu Predoiu spune că negocieri de pace sunt posibile doar că trebuie găsită o mare putere care să fie acceptată de toate părțile.

„Mie mi se pare, citind ceea ce spune şi uitându-mă şi la atitudinea lui, că este o disponibilitate sugerată spre dialog, întorcându-se la oferta inițială. Problema este identificarea moderatorului în acest dialog, pentru că în mod clar UE, SUA nu mai pot fi moderatori în acest moment. Turcia poate fi, China poate fi, important este să găsim o putere agreată de toată părţile şi de sponsorii Ucrainei. În acest moment această bătălie nu e pierdută de nimeni şi nu poate fi câștigată de nimeni aşa cum arată. Ea poate doar continua şi asta ar fi varianta fericită, extinderea spre un conflict înghețat”, a mai spus fostul șef al SIE.


Accesează: