Discrepanță colosală între români și germani. Studiul ne aruncă în lumea a treia

Discrepanță colosală între români și germani. Studiul ne aruncă în lumea a treiaPensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

După câteva analize statistice putem observa că românii câștigă de 5 ori mai puțin decât germanii. De unde vine această discrepanță uriașă?

Datele statistice provenite de la Eurostat arată că românii salariați câștigă mai puțini bani în 2020 decât în ultimii ani.

De asemenea, conform aceleiași surse, România se situează în fața Germaniei când vine vorba de „oameni mai prost plătiți”, salariile fiind incomparabile din punct de vedere al venitului net.

Chiar dacă pare imposibil așa ceva, doi din zece români câștigă mai puțin de 2.000 de lei net, pe lună, ceea ce echivalează cu aproximativ 415 euro.

Datele de la Eurostat mai arată că cel puțin 20% dintre angajații din România câștigă sub 2.000 de lei net pe lună, un procent incredibil de mare având în vedere perioada grea cu care țara se confruntă din cauza Covid-19.

Procentual, stăm mai bine la capitolul angajați plătiți prost decât Germania, Polonia sau Letonia. Aceste țări au mai mult de 20% dintre angajați în categoria asta.

Spre comparație, în 2006, în România procentul era de 27%, în Polonia de 25%, iar în Germania de 20%.

Chiar dacă alegem să ignorăm statisticile oferite de Eurostat și să luăm în considerare doar banii primiți de români și germani, discrepanța dintre cele două valori va fi de cel puțin 5 ori mai mare pentru același post, dar în străinătate.

Un român câștigă în, medie, 700 de euro net pe lună, de 4,6 ori mai puțin decât un angajat german și cu 30% mai puțin decât un polonez, arată AlephNews.

Se introduce impozitarea progresivă în România?

Acum aproximativ o lună de zile, deputatul PSD Marius Ovidiu Bota a depus un nou proiect de lege prin care vrea să introducă un impozit progresiv pe venit, care s-ar aplica și la contribuțiile de pensie și sănătate.

Conform acestui principiu,în majoritatea cazurilor salariile ar trebui să crească considerabil.

„lntroducerea unei cote progresive de impozitare se anunță necesară, acordând sprijin persoanelor cu venituri mici, care definesc un segment al populației majoritar. Conform datelor comunicate de la ITM în prezent 87% din salariați au un venit brut sub 5000 Ron (64,59% au un venit sub 3000 Ron, 22,5% au un venit cuprins între 3000-5000 Ron) iar 2,5% din salariați au un venit de peste 9000 Ron.

Acest lucru demonstrează faptul că pentru creşterea venitului net a majorității salariaților, statul trebuie să găsească noi soluții de taxare” a spus Marius Bota la momentul respectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News