Directorul SIE explică de ce serviciile nu au James Bond

Directorul SIE explică de ce serviciile nu au James Bond

Mihai Răzvan Ungureanu spune că agenții de tip James Bond sunt prea costisitori, prea sportivi și ies în evidență, acestea fiind câteva motive care âi fac incompatibili cu serviciile de spionaj.

Directorul SIE, Mihai Răzvan Ungureanu, spune că serviciile de informații nu pot lucra cu personaje precum James Bond. Motivul: Acest tip de spion ar fi prea scump, prea sportiv şi nu foarte discret, în timp ce calităţile care contează sunt capacitatea de a trăi mai multe identităţi şi de a nu avea probleme de etică.

Ungureanu a explicat rigorile muncii de spion când a fost întrebat de cazul diplomatului Gabriel Grecu expulzat anul trecut de autorităţile de la Moscova pentru spionaj. "Spionii nu sunt îngeri şi cred că nimeni nu porneşte de la premisa că a fura informaţie, a obţine informaţie pe orice cale posibilă, legală, ilegală, etică, non-etică, morală, imorală, reprezintă în toate statele o chestiune de ordin penal. Spionii sunt de fapt nişte infractori, ştiu că sună prost, dar despre asta este vorba. Ei respectă doar legile statului din care provin, ai cărui cetăţeni sunt şi ale căror  interese le servesc. Drept pentru care, oriunde există activitate de spionaj avem de-a face cu un joc între vulpe-vânător, între spionaj şi contraspionaj", a spus Ungureanu la o emisiune la ProTv.

"Un job la SIE e un job bun, dacă e vorba de o comparaţie cu oferte ale altor instituţii din cadrul elementului de securitate naţională: servicii, armată. E o slujbă pretenţioasă, dar foarte motivantă prin modul în care se desfăşoară. Spionii sunt o familie cu totul specială, nu pot fi asociaţi unor reflexe de comunitate în uniformă pe care alte tipuri de instituţii le au. E o comunitate de oameni inteligenţi, adaptabili, educaţi, care sunt antrenaţi să stăpânească contextul, nu să fie stăpâniţi de context, sunt oameni cu o putere de determinare remarcabilă, mobili social, bine construiţi pentru medii culturale diverse. Vă dau o schiţă de portret ideal", a continuat el descrierea unui spion. La capitolul alte calităţi necesare a mai enumerat "cultură generală, capacitate de mobilizare, optimism patriotic, coeziune, loialitate faţă de stat".

Ne puteți urmări și pe Google News

"Bond are o mașină destul de scumpă și iese prea tare în evidență" În acest context, Ungureanu a demontat mitul că spionii sunt precum personaje de film precum James Bond. "Serviciile de spionaj nu au James Bond. James Bond este foarte costisitor. Are o maşină extrem de scumpă, ale cărei piese probabil costă mai mult decât toată maşina în ansamblu, se îmbracă mult prea bine pentru a fi spion, şi din păcate iese foarte tare în evidenţă, iar în spionaj nu contează pumnul. Pumnul, arma sunt chestiuni care sunt întodeauna ultimele resorturi de acţiune, dacă Doamne Fereşte, e nevoie de ceva, dar în rest ceea ce contează este esenţialmente capul, neuronii, felul în care reuşeşti să gândeşti lucrurile. James Bond este destul de sportiv. Prea sportiv pentru serviciile de spionaj", a declarat el, făcând o aluzie că spre deosebire de personajele din film cu reale calităţi fizice, în realitate un spion trebuie să fie mai degrabă inteligent.