Directorul SIAS explică eșecul operaţiunii de la Oneşti: ”În dorinţa de a găsi momentul operativ cel mai bun, s-a întârziat”
- Andreea Vlad
- 3 martie 2021, 09:26
Directorul SIAS explică eșecul operaţiunii de la Oneşti! Alexandru Scurtu, directorul SIAS, a comentat, la Antena 3, operaţiunea eşuată a celor 5 ore de negocieri soldate cu un dublu asasinat.
Directorul SIAS explică eșecul operaţiunii de la Oneşti! Directorul SIAS, Alexandru Scurtu, a încercat să explice eșecul negocierii în cazul de la Onești, soldat cu moartea a doi oameni. Oficialul invocă faptul că procesul negocierii a fost complex.
Directorul SIAS explică eșecul operaţiunii de la Oneşti! ”Cum aş putea nota o intervenţie în cadrul căreia au murit doi oameni?”
''Sunt profesionişti şi poliţişti şi sunt dedicaţi acestei meserii, cum credeţi că aş putea nota eu acum o intervenţie în cadrul căreia au murit doi oameni? (…) Nu îmi cereți să dau note modului în care dispozitivul a rezolvat situația de a Onești. Mă puneți într-o situația teribil de delicată. Dvs. îmi cereţi să spun de ce nu s-a realizat momentul operativ, de ce nu s-a realizat intervenţia. Pentru că, ca şi principiu încercăm ca orice situaţie de criză, pentru că aceasta a fost o situaţie de criză, să o rezolvăm pe cale paşnică, fără folosirea forţei.
”Nu poţi să afirmi că un proces de negociere e lung sau scurt, decât analizând finalul intervenţiei”
Încercăm să folosim forţa ca ultimă resursă în încercarea de a câştiga timp. Odată cu trecerea timpului apar nevoi fiziologice, apar oportunităţi de exploatat. În dorinţa de a găsi momentul operativ cel mai bun, s-a întârziat cu negocierea. Nu aş spune că s-a întârziat mult, aşa cum afirmă foarte mulţi, sunt situaţii de criză care sunt rezolvate în zile. Sunt situaţii care s-au întâmplat, în Drumul Taberei, în 2020, a durat 4 ore. Nu poţi afirma că un proces de negociere e lung sau scurt, decât analizând modul în care intervenţia s-a terminat. A fost o încheiere tragică. Încercăm să găsim motivele.
”Negociatorul a sesizat faptul că agresorul are o stare de anxietate ridicată”
Nu cunosc dacă s-a făcut de către unităţile teritoriale de analiza informaţiilor cercetarea surselor deschise, pentru a putea sprijini documentarea pe care negociatorul ar fi trebuit să o facă. Din discuţiile cu negociatorul, a sesizat faptul că agresorul are o stare de anxietate ridicată. A folosit tehnica celei de-a treia persoană implicate. Când vorbea cu soţia, starea lui de anxietate cobora şi era liniştit, aşteptând rezultatul discuţiei dintre negociator şi soţie. A fost folosită soţia pentru a coborî nivelul de anxietate şi de a regla nivelul emoţional-raţional pentru a aduce o persoană cu care se poate discuta'.
Soția agresorului a fost reținută preventiv pentru complicitate
Legat de doleanțele agresorului, directorul SIAS a precizat: 'Au încercat să fie rezolvate. Momentul acţiunii sale a coincis cu momentul în care încercam să îi aducem la cunoştinţă că hotărârea aceea pe care o solicita era jos. Încercam să stabilim modalitatea de a i-o livra, de a stabili o relaţie de încredere cu forţele de poliţie''.
Anchetatorii au reţinut-o pe soţia lui Gheorghe Moroşan, aceasta fiind acuzată de complicitate. O instanţă a decis arestarea preventivă a femeii pentru 30 de zile. În geanta ei, poliţiştii au descoperit mai multe coliere din plastic, la fel ca cele folosite de Moroşan pentru a-i lega pe muncitori.
Sursa: Antena 3