Directorul Liceului Internațional de Informatică, Mustafa Bedir : “Nu ne putem gândi să ne întoarcem în Turcia. Trecem printr-o perioadă nemaiîntâlnită”

Directorul Liceului Internațional de Informatică, Mustafa Bedir : “Nu ne putem gândi să ne întoarcem în Turcia. Trecem printr-o perioadă nemaiîntâlnită”

Îngrijorare la Liceul Internațional de Informatică din Constanța, una din cele 11 unități de învățământ din România a căror închidere a fost cerută de guvernul turc pe motiv că ar fi fost create de clericui Fetullah Gulen,“dușmanul” lui Recep Tayyip Erdogan. Dascălii turci care predau aici au decis să nu se întoarcă în Turcia, cel puțin în această vară, pentru a nu îngroșa, probabil, rândurile celor 15.000 de profesori înlăturați din învățământ după tentativa de puci din țara lor.

Directorul Liceului Internațional de Informatică din Constanța, Mustafa Bedir, are cetățenie dublă, turcă și, de doar două săptămâni, română. Copiii lui s-au născut în România. La liceul pe care îl conduce, înființat în 1994, are 35 de colegi profesori, doar 10 dintre ei fiind din Turcia. Toți angajații au contracte, reînnoite anual în urma unor evaluări. Profesorii turci au viză prelungită de ședere în România. Cei aproape 200 de elevi din școală “au rezultate excepționale la învățătură”. Pe lângă disciplinele studiate în orice alt liceu din țară, cu aprobara părinților se studiază și Religia. Ortodoxă. Doar 24 dintre elevi au optat pentru Religia islamică, ei provenind din Turcia, Siria, Serbia dar și din Constanța unde trăiește o importantă comunitate turco-tătară. 

Liceu privat, acreditat de autoritățile române 

În afara faptului că până acum „nu s-a primit nicio solicitare din partea autorităților române  pentru închiderea şcolilor noastre, deși am întrebat”, profesorul Mustafa Bedir refuză să-și facă griji. “Ne pare rău de ce s-a întîmplat în seara de 15 iulie în Turcia, bineînţeles că nu suntem de acord.  Dar e foarte clar că  noi, aici,  avem doar activităţi şcolare, nu avem nicio legătura cu politica. Suntem un liceu acreditat de statul român , inspectat doar de autorităţile de aici, respectăm legile româneşti”, ne lămurește directorul Liceului Internațional de Informatică din Constanța, Mustafa Bedir.  El precizează, apăsat:“ Noi funcționăm ca un liceu de stat, avem un regulament, o metodologie pe care le respectăm”.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Profesorii turci vin singuri, nu sunt trimiși în România”

Dascălii  turci,care în liceu predau cu precădere disciplinele de real, matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, ajung în România prin propria voință. “Nu sunt trimişi de nimeni din Turcia în România. După ce îşi finalizează studiile universitare optează pentru oferta noastră, a liceului. Pot fi şi refuzaţi de noi. Nu există nici un sistem de selecţie. Îşi caută singuri un loc de muncă şi dacă vor, comunică cu noi”, explică directorul Mustafa Bedir. Iar faptul că numele clericului Fetullah Gulen este asociat cu fundația “ Lumina Instituții de Învățământ” care, numai în România, la București, Constanța, Cluj, Iași are în total 11 unități școlare private nu ar fi ieșit din comun. 

“Ideile lui Fetullah Gulen se potrivesc cu sistemul nostru, ca și ale lui Eminescu și Caragiale”

În opinia profesorului Mustafa Bedir, în programul școlilor din fundația Lumina ar exista niște principii pe care le respectă. “Omul merită să fie respectat indiferent de etnie şi de religie. Trebuie găsită întotdeauna o cale de mijloc, fără extreme. Şi domnul Fettullah Gulen are nişte păreri sau idei care se potrivesc sistemului nostru, de predare”. Dar tot atât de bine, potrivit profesorului Bedir “noi suntem deschişi oricăror opinii potrivite nouă. Luăm nişte idei, ne inspirăm și de la  Victor Hugo, Shakespeare, Eminescu, Caragiale. Adică oameni care au vorbit despre respect, iubire, drepturile omului, de toleranţă. Oricine, indiferent de etnie sau de religie este binevenit pentru sistemul nostru, de învăţământ. Şi unul dintre aceşti oameni este Fetullah Gulen. Atât”.

Școlile private turce se autofinanțează  

Vorbind doar în numele liceului său, directorul Mustafa Bedir ține să clarifice : „Financiar nu există nicio implicare din parte domnului Gulen. Noi funcţionăm ca o firmă, avem  taxe școlare strânse de la părinţi şi ne autofinanţăm”. Pe de altă parte însă, admite că în actulaul context de criză din țara sa, “nu ne putem gândi, cel puţin în vara asta, să ne întoarcem în ţară. Dar în viitor…Până la urmă suntem cetăţeni turci. Turcia e ţara noastră”..Bineînțeles că simte o teamă și o strângere de inimă, “trecem printr-o perioadă prin care nu am trecut niciodată, cu aceste atacuri de lovituri de stat”. Relațiile dintre Regep Tayyip Erdogan ș Fetullah Gulen s-au  fracturat în 2013. Poate nu întâmplător, tot atunci, relațiile dintre Liceul Internațional de Informatică și Consulatul General al Turciei la Constanța, s-au intrerupt, brusc.   

Nu sunt solicitări de retragere din școală. Mesajul, aveți grijă !   

Imediat după tentativa de puci din Turcia, la Liceul Internațional de Informatică din Constanța nu ar fi existat probleme. “Doar câțiva  părinți,mai ales cei care au origine turcă, ei urmăresc ştirile din Turcia, au sunat pentru a întreba care va fi situația, ce se va întâmpla cu şcolile. Dar nu avem nicio solicitare de retragere din şcoală. Au fost doar întrebări şi am încercat să explic că aici funcţionăm după legislaţia română”, spune profesorul Mustafa Bedir. El susține că majoritatea părinților și-a oferit sprijinul, “ne-au contactat  să vadă cu ce ne pot ajuta, dacă suntem bine și.. să avem grijă”.