Tedros Adhanom Ghebreyesus, șeful OMS, a vorbit despre pericolul pandemiei, care încă pândește, și a făcut apel pentru ca organizația să fie ajutată cu resurse.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), vine să tempereze entuziasmul apărut în ultimele săptămâni, pe fondul scăderii infectărilor cu coronavirus. Etiopianul a avut un discurs mai degrabă sceptic legat de viitorul pandemiei. Pericolul încă există și nu este exclus ca în viitorul apropiat, marea problemă să revină la dimensiunile din trecut.
Anunț îngrijorător făcut de directorul general al OMS
„Există o deconectare uriaşă, în care în unele ţări, cu cele mai ridicate rate de vaccinare, pare să existe o mentalitate că pandemia s-a încheiat, în timp ce altele se confruntă cu valuri uriaşe de infecţii. Pandemia este departe de a se termina. Nu se va încheia până nu se va încheia peste tot”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Reacția directorului general al OMS a venit la câteva zile după ce reprezentanții Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA şi-a actualizat ghidul de sănătate publică. Astfel, persoanelor complet vaccinate li s-a transmis că nu mai trebuie să poarte o mască facială sau să rămână la 6 metri distanţă nici în aer liber, nici în interior.
Se face apel către țările cu resurse și către producătorii de vaccinuri
Aproximativ 123 de milioane de cetățenii ai SUA au fost vaccinați până în prezent, așa că autoritățile au decis să ridice multe dintre restricții.
Pe de altă parte, Tedros Adhanom Ghebreyesus a vorbit și despre resursele financiare de care OMS are nevoie pentru a ajuta și țările nevoiașe, marcate în continuare de coronavirus. Un exemplu ar fi India, o țară depășită total de dogoarea pandemiei, după apariția unei mutații.
„Planul actual de răspuns este insuficient finanţat şi marea majoritate a acestuia este rezervat de donatori pentru anumite ţări sau activităţi”, a afirmat șeful de la OMS. a spus el. Totodată, el a soliciat producătorilor de vaccinuri contra-COVID să pună la dispoziţie mai multe vaccinuri pentru programul COVAX, care furnizează vaccinuri ţărilor fără posibilități.