Directorul de la Cantacuzino: „Suntem tratați ca pompierii cu tulumba”

Directorul de la Cantacuzino: „Suntem tratați ca pompierii cu tulumba”

Ministerele implicate s-au pus de acord că Institutul Cantacuzino trebuie salvat, detaliile urmând să fie stabilite în următoarea ședință de Guvern

Protestul spontan, de miercuri, al salariaților de la Institutul Cantacuzino a generat reacții din partea decidenților. Ieri s-a întrunit un consiliu interministerial pentru a căuta soluții, împreună cu directorul Institutului, Adrian Onu. Disperarea oamenilor care nu și-au încasat decât o treime din salariile de mizerie, în condițiile în care au fost și blocate conturile acestui institut, dar și importanța națională în domeniul sănătății publice pe care o are Institutul Cantacuzino i-au adus la aceeași masă, a discuțiilor, pe reprezentanții celor două ministere, al Sănătății și al Educației, sub jurisdicția cărora funcționează unitatea de pe cheiul Dâmboviței.

Sume necesare strict pentru funcționare

Datoriile Institutului Cantacuzino totalizează aproximativ 21 de milioane de lei. „Trebuie să găsim o soluție de plată a salariilor pentru că oamenii nu pot trăi așa!”, a declarat pentru „Evenimentul zilei” directorul Institutului, dr Adrian Onu(foto). „Încerc să fiu foarte realist: asta e ceea ce ne trebuie să funcționăm. Ceea ce am pus pe hârtie, că trebuie finanțat, sunt sumele care îi trebuie pompierului să aibă unde să stea între incendii, săși întrețină mașina, fără să sufere. Tot restul ne privește pe noi. În momentul în care, din surse competitive trebuie să finanțezi infrastructura de bază, vei deveni din ce în ce mai sărac, până când vei ajunge la fundul sacului”, a spus managerul Onu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soluțiile se ajustează

Acesta a precizat că a propus mai multe rezolvări ale crizei: „Soluțiile sunt punctuale și nu vreau să le discut până nu le văd trecute pe hârtie, pentru că nu vreau să compromit întregul dialog. Soluțiile se analizează, se ajustează și în situația asta dacă avansez ceva s-ar putea să compromit ideea respectivă, mai ales dacă este așa cum spuneți dv că există interese din dreapta și din stânga...”.

Institutul merge înainte

Managerul celor aproape 500 de angajați ai Institutului a mai precizat că decizia unanimă a consiliului interministerial este aceea că Institutul va merge mai departe în aceeași formulă. „Ce pot să vă spun este că există interesul, există dorința de rezolvare, problemele care au fost în discuție între ministere s-au tranșat și s-a stabilit că toată lumea este de acord ca institutul să meargă mai departe, urmând să fie adoptate detaliile despre modalitatea de finanțare. Institutul va merge înainte în aceeași formulă. Mi s-a spus că situația va fi discutată în următoarea ședință de Guvern.

Finanțare din surse diverse

Nici Ministerul Sănătății, nici Ministerul Educației nu au emis vreun comunicat de presă referitor la situația Institutului care a ajuns azi să nu mai producă nici un vaccin. Prin urmare l-am întrebat pe managerul Institutului care-i viziunea de ansamblu, dacă delatii nu ne poate da. „Viziunea noastră este aceea că Institutul poate fi finanțat din diverse surse (n.r. - parțial bugetat de stat), poate ca în aceeași curte să funcționeze diferite tipuri de activități, după modelul Pasteur sau după orice alt model funcțional din Vest. Activitatea Institutului este foarte specifică ceea ce înseamnă că e o activitate scumpă.... Infrastructură comună pe care să o gestionăm ,asta e ceea ce cerem noi!”, ne-a explicat managerul.

Reamintim că miercuri 200 de angajați au protestat în curtea Institutului.