Transplanturile pulmonare din România sunt blocate. Radu Zamfir a elucidat misterul
- Antonia Hendrik
- 16 mai 2021, 22:10
Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant, a spus că „singurul centru din țară care face, nu a depus dosarul de re-acreditare”.
Singurele transplanturi de plămân din România s-au făcut la Spitalul Clinic „Sfânta Maria” din Bucureşti, însă autorizaţia de funcţionare a expirat pe 10 martie anul acesta şi nu a mai fost reînnoită, a declarat directorul ANT Radu Zamfir.
Şi continuă: „Cât timp centrul este în curs de reacreditare, pacienţii au beneficiat de un acord între agenţia de transplant şi agenţia de transplant italiană prin care aceşti pacienţi pot fi transplantaţi în Italia”, a explicat Radu Zamfir, director al Agenţiei Naţionale de Transplant.
„Singurul centru în care se face, la noi în țară, transplant pulmonar este centrul de la Spitalul Sf. Maria. Acolo s-a efectuat un singur transplant pulmonar în acest an, exportându-se cinci grefe pulmonare”, a mai precizat directorul.
Singurul spital care făcea transplant de plămâni nu şi-a reînnoit acreditarea
Întrebat când s-ar putea relua transplanturile pulmonare, directorul Radu Zamfir a răspuns: „În momentul în care Spitalul Sf. Maria va depune dosarul de acreditare, și am informații că o va face cât de curând, lucrurile cred că se vor mișca foarte repede”. Totodată a lăsat să se înțeleagă cu transplanturile se vor relua cu „siguranţă” anul acesta.
Cu privire la pacienții care merg în străinătate pentru transplant pulmonar şi dacă sunt operați pe banii statului român, directorul ANT a spus: „Da, statul român trebuie să asigure suportul financiar al acelor intervenții”.
Cât costă un transplant pulmonar
Întrebat cu privire la costul unui astfel de transplant, acesta a explicat: „De ordinul zecilor de mii de euro, până și peste 100 de mii de euro”, a declarat într-un interviu pentru Antena 3, Radu Zamfir, directorul Agenției Naționale de Transplant din România.
Mai subliniem faptul că în prezent pacienţii gravi sunt trimişi în Italia, pe baza unui acord. Nu toţi. Doar cinci pacienţi au şansa să primească acolo o gură de aer. Pentru restul, procedurile sunt mult mai complicate. Se lovesc de birocraţie şi timpi mari de aşteptare, din păcate.