Rafael Grossi, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, va călători săptămâna viitoare la Kiev şi Moscova, potrivit unui comunicat de presă al AIEA publicat sâmbătă.
Instituția ONU responsabilă cu supravegherea nucleară a cerut eliberarea directorului celei mai mari centrale nucleare din Ucraina, care ar fi fost răpit de o patrulă militară rusă.
Vizita face parte din eforturile în curs de desfăşurare în jurul „implementării unei zone de siguranţă şi securitate nucleară în jurul centralei nucleare Zaporojie cât mai curând posibil”, potrivit declaraţiei citate de CNN.
Apelul lansat la 1 octombrie de către directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a venit la o zi după ce Ihor Murașov a fost reținut în timp ce se deplasa între centrala din Zaporojie și orașul Enerhodar. Murașov „a fost scos din mașină și, legat la ochi, a fost condus într-o direcție necunoscută”, a anunțat Energoatom, compania de stat ucraineană care supraveghează centrala.
Grossi și-a exprimat speranța că „domnul Murașov se va întoarce la familia sa în siguranță și cu promptitudine și își va putea relua funcțiile sale importante la centrală", a precizat agenția într-o postare pe Twitter.
„O astfel de detenţie a oricărui membru al personalului centralei ar fi o sursă de îngrijorare gravă în sine, dar şi pentru impactul psihologic şi presiunea pe care o exercită asupra restului personalului - ceea ce este în detrimentul siguranţei şi securităţii nucleare”, a declarat Grossi.
Autoritățile ruse nu au făcut nicio declarație cu privire la detenție
Arestarea lui Murașov a avut un „impact foarte semnificativ” asupra sa și asupra standardelor de siguranță și securitate nucleară, a precizat agenția. Nu este clar motivul exact pentru care a fost reținut Murașov. Autoritățile ruse nu au făcut nicio declarație cu privire la detenție. Trupele rusești au preluat controlul centralei și zonei înconjurătoare din martie, în timp ce personalul ucrainean a continuat să opereze centrala. Ultimul reactor a fost oprit în septembrie din cauza bombardamentelor din apropierea centralei.
Kievul și AIEA au avertizat în legătură cu posibilitatea unei catastrofe ecologice din cauza luptelor din apropiere. Rusia a respins cererile de a crea o zonă demilitarizată în jurul centralei din Zaporojie. Luna trecută, consiliul guvernatorilor AIEA a adoptat o rezoluție prin care a cerut Rusiei să pună capăt ocupării centralei și să „înceteze imediat toate acțiunile” împotriva acesteia și a „oricărei alte instalații nucleare din Ucraina”. Rusia și China au votat împotriva rezoluției.