Evenimentul Zilei > International > Putin își bate joc de AIEA. A acceptat inspecția AIEAla centrala nucleară Zaporojie, dar cere lumii să facă presiuni asupra Ucrainei
Putin își bate joc de AIEA. A acceptat inspecția AIEAla centrala nucleară Zaporojie, dar cere lumii să facă presiuni asupra Ucrainei

Putin își bate joc de AIEA. A acceptat inspecția AIEAla centrala nucleară Zaporojie, dar cere lumii să facă presiuni asupra Ucrainei

Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, va face o inspecție la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie. El va ajunge în zonă în scurt timp. Rusia a acceptat controlul AIEA, dar cu anumite condiții. Reacția Kremlinului a venit la scurt timp.

UPDATE – Dmitri Peskov a declarat că Moscova nu este împotriva inspecției de la centrala nucleară Zaporojie și că este pregătită să coopereze cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică. Cu toate astea, Kremlinul a cerut comunității internaționale să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a reduce tensiunea militară din zonă. „Presiunea asupra părții ucrainene pentru a înceta bombardamentele poate reduce tensiunea militară”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Toate țările sunt obligate să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru ca aceasta să nu mai expună continentul european la pericol”, a adăugat Peskov, care a spus că Moskova refuză categoric demilitarizarea celei mai mari centrale nucleare.


Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a anunţat luni dimineaţa că se află în drum spre centrala nucleară ucraineană din Zaporojie, care ar putea fi un real pericol pentru toată Europa. Pana acum, Rusia a fost împotriva unui control din partea AIEA, dar oficialii au reușit sa negocieze. Cu toate astea, Kremlinul a impus niște condiții cu privire la echipă.

„A sosit ziua, misiunea AIEA spre Zaporojie este de acum pe drum. Trebuie să protejăm securitatea Ucrainei şi a celei mai mari centrale din Europa”, a scris Rafael Grossi pe Twitter, precizând că misiunea va ajunge la faţa locului „cel mai târziu în această săptămână”, relatează AFP, citată de Agerpres.

Noi bombardamente au avut loc la centrala nucleară din Zaporojie (sud-estul Ucrainei), au anunţat sâmbătă Rusia şi Ucraina, acuzându-se reciproc de atacuri. Operatorul ucrainean Energoatom a anunţat că centrala funcţionează de sâmbătă la amiază cu risc de scurgeri şi incendiu. Rusia a bombardat zona „în mai multe rânduri în cursul ultimei zile”, anunţa sâmbătă pe Telegram compania naţională ucraineană Energoatom. Oficialii AIEA nu au avut acceptul de a merge în inspecție, dar au reușit să primească dreptul de a face un control.

Neînțelegerea dintre Rusia și AIEA ar fi fost legadata de componența echipei. „Rusia și Ucraina s-au certat în privința membrilor echipei de inspectori. Se pare că Rafael Grossi va face parte din această echipă, precum și experți considerați pro-ucraineni – cum ar fi experți polonezi și letoni – dar și experți din țări considerate pro-ruse, din Serbia sau din alte țări considerate apropiate de Moscova. Și apoi există experți dintr-o listă de țări considerate neutre”, a explicat oficialul.

Centrala Zaporojie, un real pericol

Și Rafael Mariano Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energia Atomică (AIEA), s-a declarat „extrem de îngrijorat” de rapoartele privind bombardarea celei mai mari centrale nucleare din Europa, Zaporojie.

Atacurile rușilor au crescut „riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a spus Grossi într-un comunicat.

„Orice putere de foc militară direcționată către sau dinspre instalație ar echivala cu jocul cu focul, cu consecințe potențial catastrofale”, a adăugat el. Personalul ucrainean trebuie să-și poată îndeplini sarcinile importante „fără amenințări sau presiuni”, a spus el, precizând că AIEA ar trebui să aibă voie să ofere sprijin tehnic.

Nici Volodimir Zelenski nu a putut rămâne indiferent după atacuri. „Orice bombardare a acestui sit este o crimă neruşinată, un act de teroare. Rusia trebuie să poarte responsabilitatea chiar a faptului că creează o ameninţare pentru o centrală nucleară”, a spus Zelenski.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: