Directorii din România, mai puţin pesimişti, dar la fel de prudenţi

Directorii din România, mai puţin pesimişti, dar la fel de prudenţi

Directorii executivi din România cred în stabilizarea situaţiei economice în ţara noastră, însă nu concep încă deschiderea pieţei pentru angajări.

În trimestrul al treilea, perspectivele României se stabilizează, pe fondul îmbunătăţirii încrederii în economia naţională, este concluzia celui de-al cincile studiu Deloitte Business Sentiment Index (DBSI). Studiul a fost realizat pe un eşantion de 200 de companii reprezentative în regiune, selectat din rândul celor mai mari 200 de companii din fiecare ţară, respectiv România, Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia şi Croaţia.

La nivel regional concluziile celei de-a cincea ediţii DBSI arată că procentul directorilor dispuşi să majoreze bugetele de investiţii în următoarele 12 luni aproape s-a dublat, faţă de prima ediţie a studiului, în septembrie 2009. Cei mai dispuşi sunt cehii, slovacii şi polonezii, în timp ce la polul opus, mai rezervaţi, sunt croaţii, ungurii şi românii.

Potrivit cercetării, numărul directorilor economici din România declaraţi "optimişti" în legătură cu ieşirea României din criză a rămas acelaşi, 39%, în timp ce numărul pesimiştilor a scăzut până la 13% (de la 20% câţi erau în precedentul studiu). "Directorii români sunt mai relaxaţi în privinţa termenelor de plată a creanţelor (84% dintre ei spun că facturile sunt plătite într-o perioadă de timp sigură sau relativ sigură, faţă de 70% la ediţia anterioară; în acelaşi timp, numărul companiilor care spun că termenele de plată sunt excesive a scăzut de la 30% la 16%)", afirmă George Mucibabici, preşedintele Deloitte România.

Şomerii nu prea au şanse în găsirea unui job

Doar 10% dintre reprezentanţii companiilor intervievate susţin că ar putea face angajări în această perioadă, majoritatea, 58%, declarând că vor păstra personalul existent. "Această statistică arată că directorii din România se concentrează pe restructurarea personalului actual, investind în dezvoltarea talentului şi instrumente inovative de management al performanţei", crede Doina Patrubani, director coordonator al Deloitte Consultanţă.

Prudenţa rămâne cuvântul cheie şi pentru companii, majoritatea directorilor declarând că preferă căile bătătorite,a dică metodele de lucru tradiţionale. Aproape un sfert din repondenţi cred că în următorii ani rolul inovaţiei în creşterea companiei se va diminua, ceea ce, susţin analiştii Deloitte, "reprezintă cea mai pesimistă perspectivă din rândul ţărilor chestionate".

Rezultatele mai arată că 64% dintre executivii români nu ştiu sau nu au realizat investiţii locale în activităţi de cercetare şi dezvoltare, valoare ce reprezintă cel mai ridicat procent comparativ cu restul ţărilor participate la studiu.

Ne puteți urmări și pe Google News