Directiva de combatere a dublului standard privitor la produsele vândute în Uniunea Europeană, deblocată. La ce sancțiuni dure se expun comercianții care înșeală

Directiva de combatere a dublului standard privitor la produsele vândute în Uniunea Europeană, deblocată. La ce sancțiuni dure se expun comercianții care înșeală

Președinția României la Consiliul Uniunii Europene a deblocat, sub guvernarea și mandatul PSD, directiva de combatere a dublului standard privitor la produsele care se vând în Uniunea Europeană, prilej cu care a instituit sancțiuni pentru comercianții care umblă cu ocaua mica, potrivit cancan.ro.

Astfel, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului va putea amenda cu până la 4% din cifra de afaceri companiile care produc și vând produse cu conținut diferit sub același brand și ambalaj!

Executivul își dorește, de altfel, lucruri extrem de simple: ca ceea ce este înscrus pe etichetă să se regăsească în produs; consumatorul să fie informat în permanență despre diferențele produselor, pentru a putea cumpăra în cunoștință de cauză, fiind alegerea sa, nu a companiilor multinaționale.

Nicolae Bădălău, ministrul Economiei, a declarat că este vorba despre „sănătatea poporului”, iar consumatorul român va fi protejat. Oficialul a mai punctate că toți „comercianţii au obligaţia să informeze consumatorii români privind dublul standard”.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dosarul a fost gestionat de ministerul Economiei prin Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului. Vreau să spun că Președinția română a reintrodus textul privind dublul standard. Asta înseamnă că cetățenii vor fi informați cu privire la un produs care poartă o etichetă și care în Vest are un standard și în Est alt standard. Asta va proteja foarte mult consumatorul român. După adoptarea acestei directive, comercianţii au obligaţia să informeze consumatorii români privind dublul standard.

Dacă produsele sunt diferite calitativ, comerciantul trebuie să informeze că acel produs este diferit de cel din alte state. Să nu scrie cu un scris mărunt, pe un colţ de hârtie că nu acceptăm aşa ceva. Autoritatea Naţională pentru protectia Consumatorului va merge şi va face aceste modificări. Laboratoarele din fiecare judeţ vor fi avea utilaje specifice care să determine într-un mod eficient şi cât mai repede aceste lucruri, pentru că discutăm de sănătatea poporului”, a spus ministrul Economiei, Nicolae Bădălău.

Combaterea dublului standard de calitate a produselor de consum: în noile norme se precizează că faptul de a comercializa un produs ca fiind identic cu același produs vândut în alte state membre, în condițiile în care, în realitate, respectivul produs are în mod semnificativ o compoziție sau caracteristici diferite nejustificate, constituie o practică înșelătoare.