Dinu Patriciu este de negăsit. Citația s-a întors nedesfăcută
- Virgil Burl ă
- 28 mai 2014, 00:03
Reprezentat de un avocat din oficiu, fostul magnat nu mai este interesat de soarta dosarului Rompetrol. Achitat în primă instanță, Patriciu joacă ultima carte.
Nici la al șaptelea termen de judecată de la Curtea de Apel București Dinu Patriciu nu a fost prezent în sală. Citația transmisă la o adresă din Londra s-a întors cu mențiunea, „destinatar necunoscut”. În aceste condiții, cele două judecătoare au decis ca, pe viitor, fostul magnat al petrolului să fie citat la avizierul instanței și la casa din țară, ultimul domiciliu cunoscut al lui Dinu Patriciu. În același timp, s-a luat decizia să se ceară detalii unui spital din Londra unde se bănuiește că a stat pentru o vreme Patriciu, înainte de a dispărea fără urmă. Asistat de un avocat din oficiu, la termenul de ieri, Patriciu nu a răspuns „prezent” la apelul grefierului.
Procesul se reia
Colegii de dosar au fost reprezentați de avocați. Cei care aveau legătură cu „creanța Libia” au fost invitați să plece din sală deoarece nu s-a pus în discuție acest aspect la termenul de ieri. Au rămas numai inculpații acuzați de manipularea bursei de capital. Reprezentantul DIICOT a cerut, încă de la început, audierea tuturor martorilor din acest caz. Cererea fost vehement criticată de avocați. Apărătorii au susținut că prin reaudierea martorilor se creează presiune asupra lor, mai ales că o femeie a fost acuzată de mărturie mincinoasă după ce și-a schimbat declarația inițială dată în fața procurorilor.
Toți martorii vor fi reaudiați
Judecătoarele au fost de acord cu reaudierea tuturor martorilor din acest caz, „mai ales că, în fond, s-a pronunțat o soluție de achitare”, a subliniat președintele completului de judecată.
În același timp, s-a dat un nou termen, peste trei săptămâni, când vor fi audiați prin teleconferință o serie de martori cu identitate protejată. Curtea de Apel București a respins în acest caz efectuarea unei expertize judiciare financiar contabile cerută de compania Rompetrol.
Judecătorii au respins și cererea unor inculpați de a li se comunica stadiul cercetărilor într-un dosar separat, față de cetățenii americani Stephenson George Philip și Hart Colin Richard.
Proces vechi de 8 ani
În septembrie 2006, omul de afaceri Dinu Patriciu a fost trimis în judecată în dosarul Rompetrol. El era acuzat de delapidare, spălare de bani și asociere pentru săvârșirea de infracțiuni. Patriciu mai era învinuit de manipularea pieței de capital și de dezvăluire de informații privilegiate.
Alături de el, în acest caz mai sunt judecați Alexandru Bucşă, Petrică Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Ştefan Roşca Stănescu, Sorin Pantiş, Victor Eros, Paul Gabriel Miclăuş, Elena Albu şi Gabriela Victoria Anghelache. Potrivit procurorilor, activitatea infracțională a inculpaților a fost analizată sub două aspecte: creanța Libia (primele trei infracţiuni ale lui Patriciu, precum şi cele de care sunt acuzaţi Grama şi Bucşă) și manipularea pieței de capital. În august 2012, toți inculpații au fost achitați.
Înainte de a fi pus sub acuzare, Dinu Patriciu a fost reţinut de procurori DIICOT pentru alte învinuiri, pe 27 mai 2005 fiind eliberat după câteva ore, instanţa apreciind că omul de afaceri poate fi cercetat în libertate.
Marino nu a văzut nicio infracțiune
După opt luni de la achitare, judecătorul Constantin Marin-Marino de la Tribunalul București a motivat decizia de achitare în dosarul „Rompetrol”. Magistratul a considerat că procurorii nu au demonstrat existența unui grup infracțional organizat. În plus, „decizia Consiliului de Administrație al Rompetrol de a vinde un număr de 1.600.000 acțiuni a fost una legală, fiind vorba despre atributul exclusiv al proprietarului de a dispune de propriile sale acțiuni” iar „ordinele de vânzare a acțiunilor RRC ale unor clienți nu pot fi considerate infomații privilegiate”.
„Eu m-am știut întotdeauna nevinovat și, de aceea, mi se pare normal să fiu achitat.” DINU PATRICIU, afacerist