Dinți ficși în 24 de ore. În ce constă procedura și care sunt rezultatele?
- Maria Dima
- 18 martie 2024, 10:30
Procedura de dinți ficși în 24 de ore este una dintre cele mai rapide și eficiente tehnici de implant dentar, prin care persoanele care și-au pierdut dinții sau care se confruntă cu probleme stomatologice grave beneficiază de o dantură fixă provizorie. Această procedură stomatologică se poate realiza în 24 de ore de la consultația inițială.
În urma procedurii, pacientul își recapătă funcționalitatea și estetica dentară. După câteva luni, implanturile provizorii sunt înlocuite de coroane dentare fixe, cu caracter definitiv. La rezultatul și siguranța acestei intervenții contribuie tehnologia laser, utilizată în diferite etape cheie.
Cine poate beneficia de implantul de dinți ficși în 24 de ore?
Sunt câteva situații medicale ce impun această procedură:
Atunci când o persoană își pierde dinții
În cazul formelor severe de parodontoză
Dacă dantura este compromisă de carii grave
Atunci când o persoană folosește proteză dentară mobilă
În general, persoanele care nu se mai pot alimenta corespunzător sau care sunt nemulțumite de aspectul și funcționalitatea danturii, pot apela la procedura de implant a dinților ficși provizorii. Aceasta are rolul de a restabili funcția și estetica dinților într-un timp foarte scurt. Pacientul se poate folosi de proteza temporară, până când i se vor aplica implanturi dentare permanente.
Cum se desfășoară procedura?
Procedura de dinți ficși în 24 de ore are se realizează conform următorilor pași:
1) Consultația inițială - pacientul cu probleme dentare se prezintă la medicul stomatolog pentru o evaluare. I se vor prezenta opțiunile disponibile pentru îmbunătățirea danturii. Dacă procedura de dinți ficși în 24 ore este cea agreată, atunci se va realiza o scanare intraorală sau radiografie pentru a determina poziționarea corectă și exactă a implanturilor dentare.
2) Extracția dinților și inserarea implanturilor
Se realizează anestezia iar dinții ce sunt afectați vor fi extrași (se poate lucra atât la arcada dentară superioară, cât și la cea inferioară), iar cu ajutorul laserului dentar sunt sterilizate zonele unde se vor monta implanturile provizorii.
Implanturile sunt fabricate în general, din titan, însă pot fi realizate și din material ceramic. Inserarea acestora se realizează în osul maxilarului (superior sau inferior), în locurile prestabilite de către medic. Adițional, se poate realiza și adiție de os asistată laser, pentru o fixare cât mai bună a implanturilor.
3) Fixarea dinților pe implanturi
După ce au fost montate implanturile, un arc dentar cu dinți artificiali va fi fixat temporar peste acestea. Arcul dentar este conceput în conformitate cu arhitectura orală a pacientului, pentru ca acesta să se simtă comod cu noua sa dantură.
4) Perioada postoperatorie
După montarea implanturilor și fixarea dinților temporari, pacientul trebuie să respecte recomandările medicului stomatolog și să evite anumite alimente sau activități ce pot afecta procesul de vindecare. Urmează o perioadă în care osul din jurul implanturilor crește (osteointegrare) și le înglobează, asigurând o ancorare solidă a acestora și a dinților artificiali.
După 4-6 luni, în funcție de gradul de fixare a implanturilor, se realizează înlocuirea lucrărilor provizorii anterioare, cu unele definitive. Arcul dentar temporar este schimbat cu unul permanent, cu dinți artificiali / coroane dentare rezistente.
În urma acestor proceduri, pacientul își recapătă încrederea în aspectul său și își reia cursul firesc al vieții. Printre avantajele acestei proceduri, se numără:
- Rezultate imediate - pacienții cu probleme dentare grave se pot bucura într-o zi de o dantură funcțională și estetică.
- Confort și estetică îmbunătățite - în urma procedurii, pacienții își recapătă capacitatea de a mesteca, pot să vorbească și să zâmbească fără teama că își pot pierde dinții.
- Prevenirea deteriorării osoase - implanturile dentare contribuie la menținerea sănătății osoase a maxilarului și mandibulei, prevenindu-se deteriorarea osului ce poate apărea după pierderea dinților.
- Ușurință în întreținere - implanturile dentare temporare sunt ușor de întreținut, urmând recomandările medicului stomatolog.
În concluzie, procedura de dinți ficși pe implanturi în 24 de ore reprezintă una dintre cele mai rapide și eficiente soluții pentru persoanele care doresc să-și recapete funcționalitatea și estetica dentară pierdută.