Dineu PRIVAT la Davos: „E vremea să încetăm să BAGATELIZĂM China și să înțelegem că pune STĂPÂNIRE pe lume!”

Dineu PRIVAT la Davos: „E vremea să încetăm să BAGATELIZĂM China și să înțelegem că pune STĂPÂNIRE pe lume!”

Henry Blodget, președinte executiv și redactor șef la Business Insider, a fost unul dintre puținii privilegiați care au participat la dineul privat organizat în cinstea participanților la Forumul Economic Mondial de la Davos.

Au fost în jur de 40 de invitați la dineu. Printre ei, Henry Blodget, care povestește: „Invitații stăteau la o masă lungă și îngustă, ca elevii de la Hogwarts”, colegii vrăjitori de la Școala de Magie a lui Harry Potter.

În timp ce la masă a fost adus aperitivul din somon afumat, gazda i-a anunțat pe oaspeți că un microfon va circula pe la fiecare invitat, care va trebui să rostească un scurt discurs de maximum trei minute.

Evident, comentează Blodget, nu toți s-au limitat la trei minute și nu toate discursurile au fost interesante. Cel mai demn de atenție i s-a părut ce a spus un CEO al unei „uriașe corporații multinaționale”.

Acesta și-a început discursul întrebând dacă își amintește cineva cât era prețul petrolului în anul 2000.

O singură persoană de la masă și-a amintit: aproximativ 10 dolari pe baril.

Invitații au murmurat, dat fiind că astăzi lumea a fost cuprinsă de o uriașă agitație pentru că prețul petrolului s-a prăbușit la 50 de dolari.

Apoi vorbitorul, a cărui companie face afaceri importante cu China, a spus că majoritatea Occidentalilor subestimează grosolan această țară. Mulți preferă să o bagatelizeze, vorbind despre cum China fură și apoi copiază. Aceștia sunt, în cel mai bun caz, defazați, a spus oratorul.

El a dat exemplul gigantului comerțului electronic Alibaba, care este în prezent una dintre primele zece companii din lume ca valoare. A dat exemplul fabricantului de telefoane Xiaomi, care la început a copiat masiv Apple, dar care acum a cucerit inimile și mințile a clienților chinezi cu aparatele sale de top, care costă doar o fracție infimă dintr-un iPhone. A dat exemplul intervenției militare chineze în Africa, observând că, asemenea Statelor Unite, China își desfășoară trupe peste tot în lume pentru a-și apăra interesele.

Omul de afaceri i-a înțepat pe invitații care glumiseră pe seama scăderii creșterii economice a Chinei, de la 7,5%, cât se prevedea, la „numai” 5%. El a remarcat că 5% dintr-o economie de mărimea Chinei, de 10 trilioane de dolari, înseamnă enorm. Oricum, destul cât să facă de rușine restul lumii.

El a mai observat cum China a pronit aproape de la zero acum 30 de ani pentru a ajunge astăzi a doua economie a lumii.

Practic, occidentalii care încă mai cred că tot ce face China azi este furăciune și copiat au capetele înfipte în nisip ca struții. „Următoarele decenii sunt ale Chinei”, a spus el.

„Și este vremea ca occidentalii să se trezească și să înțeleagă că ea pune stăpânire pe lume.”