Din vorbe, şeful FMI "a îngropat" leul la un nivel-record

Din vorbe, şeful FMI "a îngropat" leul la un nivel-record

Deşi Banca Naţională a României pompează bani în moneda locală pentru a-i menţine rata de schimb într-un interval de variaţie stabil, declaraţiile mai marilor economişti europeni reuşesc să schimbe cursul.

Acest lucru s-a întâmplat joi, când directorul general al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Dominique Strauss-Kahn, a declarat că România riscă să intre în incapacitate de plată. Ieri, leul s-a depreciat la nivelul maxim al ultimelor cinci luni, ajungând la 4,3137 lei/euro. Potrivit declaraţiilor lui Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, România nu riscă să intre în incapacitate de plată.

Împrumutul de 1,3 miliarde a mai salvat moneda naţională

Economiştii români spun că efectul acestor declaraţii s-a văzut de abia ieri pentru că, tot joi, statul român a reuşit să se împumute 1,3 miliarde de euro, fapt care a mai spălat imaginea economiei. Analistul economic Aurelian Dochia afirmă că declaraţiile lui Dominique Strauss-Kahn nu pot fi ignorate.

"Indicii s-au comportat foarte bine având în vedere declaraţiile date de şeful FMI. Chiar dacă nimeni nu a intuit care a fost ţinta declaraţiilor acestea şi-au făcut efectul. Acest fapt s-a văzut şi în mişcările pieţelor. Nu au stat să analizeze şi au reacţionat. Norocul a fost că Ministerul Finanţelor a reuşit să obţină cei 1,3 miliarde de euro, fapt care a mai contracarat declaraţiile lui Kahn", spune Dochia.

Piaţa este ca "pe ace"

Un alt mare minus pentru moneda naţională în această perioadă este şi piaţa. Investitorii sunt foarte îngrijoraţi şi nervoşi, mai spune economistul.

"Trebuie să creştem credibilitatea şi să ne vedem de treabă în continuare. Din păcate, nu pot să nu fiu îngrijorat când văd că în parlament apar tot felul de surprize care sunt votate cu bucurie. Din acest motiv nu-i pot condamna nici pe investitori", mai spune Aurelian Dochia.

Acesta s-a declarat mirat că, după toate evenimentele de zilele acestea, leul nu s-a depreciat şi mai tare. Conform declaraţiilor date, zilele trecute, de guvernatorul BNR, dacă s-ar fi lăsat leul să se deprecieze şi mai mult România ar fi avut probleme mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News