DIN SPATELE GRATIILOR! Mii de obiecte interzise și kilograme de droguri descoperite în penitenciare

DIN SPATELE GRATIILOR! Mii de obiecte interzise și kilograme de droguri descoperite în penitenciare

Deținuții din peniteciare încep să devină din ce în ce mai agresivi cu cei care îi supraveghează, gardienii. În ultima perioadă și cu ocazia sărbătorilor cei aflați în spatele gratiilor au început să facă mari probleme. Sindicatul gardienilor, Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor face publice astfel de manifestări pe site-ul deschis, fsanp.ro, de unde vor să atragă atenția asupra unor astfel de manifestări .

Mai mult, oamenii legii, cei din spatele gratiilor, atrag ateniția asupra modului în care sunt  tratați gardienii și a nemulțunirilor celor puși să păzească deținuții.  EVZ vă prezintă, în exclusivitate,  câteva dintre incidentele  din penitenciare  din perioada sărbătorilor dar și o statisitică a evenimentelor neplăcute cu care se confruntă gardienii.De la începutul anului 2017 și până în prezent au fost descoperite 5.255 de obiecte și substanțe interzise, după cum urmează: 2.675 de telefoane, 2.404 cartele SIM, 176 de cazuri de substanțe susceptibile a fi stupefiante, a precizat, la sfârșitul anului, Administrația Națională a Penitenciarelor.

Unul din trei deținuți este maltartat

”Nu spunem cam câte ore suplimentare nerecuperate înseamnă descoperirea acestor obiecte interzise”, scriu cei de la ANP.

Ne puteți urmări și pe Google News

În altă ordine de idei, ANP a menționat că, în cursul anului 2017, s-au înregistrat 1.017 cazuri de agresiuni între deținuți. ”Majoritatea agresiunilor au fost de natură fizică și s-au petrecut în locurile de deținere, iar în urmă acestor cazuri au fost întocmite rapoarte de incident persoanelor custodiate și au fost informate organele competențe”, mai spun cei de la sindicatul gardienilor.

Aflăm de asemenea că de la începutul anului 2017 și până în prezent au fost sesizate 78 de cazuri de agresiuni fizice și verbale asupra angajaților din penitenciare, fără a provoca vătămări corporale, de natură a pune în pericol viață sau integritatea fizică a persoanelor agresate. În urmă acestor cazuri au fost întocmite rapoarte de incident persoanelor custodiate și au fost informate organele competențe.

Agresiunie la Penitenciarul Baia Mare

”În vreme ce majoritatea celor închiși la Penitenciarul Baia Mare se pregăteau pentru trecerea în noul an, chiar în dimineața zilei de 31 decembrie 2017 un deținut (ZR) s-a gândit să rezolve problema celor câteva sancțiuni primite anterior în sensul că a început să-l injure pe un supraveghetor și să-i mai și arunce-n cap o țigară aprinsă și o brichetă. S-a lăsat cu sesizari la Comisia de disciplină și Parchet”, susțin cei de la fsanp.ro, pe site-ul lor.

O asistentă medicală atacată de Crăciun

”La Penitenciarul Arad, înainte de Crăciun, un deținut cu afecțiuni psihice (CC) a încercat să atace o colegă asistent medical, agentul însoțitor a intervenit, deținutul a încercat să-l lovească, au mai sărit și alți colegi iar individul a fost imobilizat. Scenariu clasic, urmat de geamuri sparte la camera de deținere după ce a fost reintrodus în camera. Evident, procedura disciplinară și sesizare la Parchet pentru ultraj”, povestesc gardinii de la Arad.

Bătaie pentru un încărcător

”La Penitenciarul Drobeta Turnu-Severin, s-a întâmplatla sfârșitul anului. Un deținut (NVM) a fost depistat cu un încărcător și un telefon asupra domniei sale, drept pentru care a încercat să-i ardă o scatoalcă supraveghetorului. N-a reușit să-l lovească peste mâna, a fost imobilizat la sol, nu după ce acesta a început să se izbească cu capul de pereți într-o mișcare la fel de clasică de auto-agresiune pentru a scapă de consecințe și pentru a-l intimida pe supraveghetorul care-l prinsese în abatere”, mai susțin  gardienii pe site-ul lor.