Din lumea lui Morfeu: chemați pe nume, ne trezim din somn!

Din lumea lui Morfeu: chemați pe nume, ne trezim din somn!

Chiar si atunci cand dormim reusim sa recunoastem sunetele cele mai relevante pentru noi iar daca cineva ne cheama pe nume ne trezim....insa nu din orice fel de somn.

Chiar si atunci cand dormim creierul este in functiune – ba s-ar putea spune ca de multe ori este chiar mai activ decat atunci cand sutem treji, ceea ce se intampla in asa-numita faza REM (Rapid eye movement), cea in care visam. Ar parea deci ca in timpul somnului nu auzim si nu simtim nimic din lumea inconjuratoare, suntem intr-un fel de univers paralel, fiecare cu cel pe care-l genereaza propria imaginatie si experienta.

Totusi, se pare ca nu suntem chiar deconectati fata de luea inconjuratoare, ba dimpotriva, in anumite faze ale somnului suntem extrem de receptivi; acesta este rezultatul unui studiu publicat recent in revista Nature human development de catre un grup de cercetatatori de la L'École normale supérieure di Paris si de la Monash University din Melbourne.

Cercetatorii au simulat la inceput o situatie din viata reala – adica un scenariu asemanator cu cel de la un cocktail party. Cand ne aflam intr-un loc aglomerat in care mai toti vorbesc, suntem capabili sa ne concentram doar pe discursul care ne intereseaza si sa ignoram restul. Acest efort de concentrare poate fi identificat si studiat cu ajutorul encefalogramei. Cercetatorii au studiat ulterior persoane care dormeau si carora li se dadea sa asculte diverse sunete. Daca celor care dormeau li se punea muzica sau filme, povestri sau persoane care vorbeau intre ele de subiecte in care nu ar fi fost interesati, acestia continuau linistiti sa doarma. Daca insa cei care se supueau experimentlui in timpul somnului li se dadea sa asculte un discurs interesant, in care ar fi putut fi implicati, si, mai ales, li se rostea numele, creierul acestora se comporta precum s-ar fi comportat daca ar fi fost treji. Deci nivelul atentiei era maxim. Cel mai eficient mod de a trezi o persoana este cel de a-i rosti numele, chiar si cu voce joasa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Excelent! Inseamna deci ca putem studia in timp ce dormim? Ca pentru examene nu mai avem nevoie sa studiem cat suntem treji ci putem sa punem in timpul noptii o inregistrare care sa ne „intre in minte” in timpul noptii?

Lucrurile nu stau chiar asa, din doua motive. In primul rand cercetatorii au ajuns la concluzia ca atentia in timpul noptii, chiar si asupra subiectelor care ne intereseaza, se manifesta doar in anumite faze ale somnului, si anume in cele care nu sunte de tip REM. In timpul REMului somnul este atat de profund incat ne deconectam total de la ce se intampla in lumea inconjuratoare si putem fi treziti doar prin actiuni energice – adica cineva sa strige sau sa ne zgaltaie. Totusi, fazele REM ocupa doar o parte a somnului, cealalta faza, ce a asomnului lejer, fiind dominanta. In aceasta faza, cea in care suntem atenti, am putea deci invata? Raspunsul este iarasi nu – de data aceasta din cauza faptului ca atentia se  focalizeaza pe durate de cateva secunde, cel mult o jumatate de minut. Doar aceste informatii pot eventual intra in mintea noastra si pot fi inmagazinate. Este acesta motivul pentru care daca in timpul somnului lejer cineva rosteste numele nostru – ceea ce dureaza cel mult cateva secunde – ne putem trezi fara probleme, suntem de fapt atenti la realitatea inconjutatoare chiar daca dormim. Studiul a aratat si cum ca cine sustinea ca ar fi invatat ceva in timpul somnului...de fapt credea doar ca a dormit, in realitate ramanand treaz.

Cand dormim, in mare parte a duratei somului, suntem intr-o faza de „stand by mode”, in care continuam sa mentinem un contact cu realitatea, intr-un echilibru perfect intre necesitatea de a dormi si capacitatea de a ne trezi imediat in caz de nevoie.

 

Articol scris de Cătălina Oana Curceanu, prim cercetător în domeniul fizicii particulelor elementare şi al fizicii nucleare, Laboratori Nazionali di Frascati, Istituto Nazionale di Fisica Nucleare (Roma, Italia) şi colaborator al Scientia.ro