Evenimentul Zilei > International > Din fotoliu, Putin râde de păruiala europenilor cu americanii la Munchen
Din fotoliu, Putin râde de păruiala europenilor cu americanii la Munchen

Din fotoliu, Putin râde de păruiala europenilor cu americanii la Munchen

Lideri americani și europeni, începând cu Emmanuel Macron, au afișat divergențe, sâmbătă, la Conferința de Securitate de la Munchen, mare summit anual internațional pe chestiuni de apărare.

„Occidentul câștigă”, a spus Pompeo ca răspuns adresat celor care „se îndoiesc de coeziunea transatlantică”.

Dar, după ce i-a succedat la tribuna de la Munchen, a fost rândul președintelui francez Emmanuel Macron să dea replica. „Există o slăbire a Occidentului” în fața Asiei și a Rusiei, a estimat Macron și „există o politică americană a unei forme de repliere relativă, a unei reconsiderări a relației sale cu Europa”, care trebuie luată în considerare. În acest context, Europa trebuie „să retrăiască ca o putere politică și strategică”.

Prins la mijloc în aceste divergențe între aliați, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a cerut evitarea unei „competiții” între Europa și Statele Unite. „Nu trebuie să punem în față diferențele, minimalizând forța noastră comună”, a spus Stoltenberg.

În fața unor americani și europeni încleștați pe un alt dezacord: China. Washingtonul, uneori chiar la limita limbajului diplomatic, a făcut presiuni constante asupra europenilor să nu ofere acces gigantului telecom Chinez în viitoarele rețele europene de telecomunicații 5G, invocând riscurile de spionaj din partea Beijingului.

Șeful Pentagonului nu s-a ferit de cuvinte: „Acest lucru ar putea amenința în cele din urmă cea mai de succes alianță militară din istorie, NATO”, a avertizat Mark Esper, la Munchen. Un avertisment clar pentru europeni.

Până acum, majoritatea țărilor europene s-au făcut că nu aud avertismentele americane și s-au arătat dispuse să autorizeze, cu restricții, un acces al Huawei. Ministrul chinez de Externe, experimentatul Wang Yi, i-a invitat pe europeni să „facă o alegere independentă și înțeleaptă”, respectând „egalitatea pentru toate companiile”.

PAGINA ANTERIOARA CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE