Evenimentul Zilei > EVZ Special > „Din dragoste” pentru fotbal. L-au bătut până l-au lăsat între Parkinson și Alzheimer. Ce riscă huliganii
„Din dragoste” pentru fotbal. L-au bătut până l-au lăsat între Parkinson și Alzheimer. Ce riscă huliganii

„Din dragoste” pentru fotbal. L-au bătut până l-au lăsat între Parkinson și Alzheimer. Ce riscă huliganii

Doi ultrași ruși sunt judecați în Franța după ce au bătut cu bestialitate un englez, la turneul final continental din 2016.

Doi suporteri ruși sunt judecați în Franța, după ce în anul 2016 au agresat fizic un fan englez pe care l-au lăsat mai mult mort decât viu. Evenimentul s-a petrecut la Marsilia, în timpul Campionatului European de Fotbal găzduit de Franța.

Acuzaţii se numesc Pavel Kosov şi Mihail Ivkin, iar ambii au vârsta de 34 de ani și îi leagă pasiunea pentru gruparea Spartak Moscova. Andrew Bache, 55 de ani, victima, a fost absent, fiind reprezentat la acest proces de avocatul său şi de fiul său, Harry.

„Nu se aflau din întâmplare acolo în acea zi”

„Domnul Bache este atât de afectat fizic şi psihic încât nu este în măsură să se exprime, nici măcar în videoconferinţă”, a anunțat avocatul victimei. Acesta a mai precizat că Bache este de acum handicapat pe viaţă, „între Parkinson şi Alzheimer”, suferind de grave tulburări de memorie şi ţintuit într-un fotoliu pat.

Potrivit avocatului Olivier Rosato, Pavel Kosov şi Mihail Ivkin nu se aflau acolo din întâmplător în acea zi. Totul a fost programat de suporterii ruși, care căuta-o o confruntare cu englezii: „imaginile vorbesc de la sine, pe toată durata zilei huliganii ruşi au desfăşurat un adevărat război de gherilă urbană, ca nişte paramilitari. Pentru ei a fost ca un sport de luptă”.

Războiul dinaintea partidei

Alain Duflot, avocatul lui Pavel Kosov, a respins varianta acuzării și a afirmat că: „Nu a fost vorba de englezii de treabă împotriva ruşilor sângeroşi”. „Poţi fi suporterul lui Spartak Moscova fără să fii huligan”, a spus și Julien Pinelli, apărătorul lui Ivkin.

La data de 11 iunie 2016, înaintea meciului Anglia – Rusia (scor 1-1), Portul Vechi din Marsilia, dar şi împrejurimile sale s-au transformat într-un adevărat câmp de război. Potrivit procurorului de la acea vreme, circa 150 de huligani ruşi veniţi special „ca să-i vâneze pe englezi.” Au fost înregistrați 35 de răniți, mare parte dintre ei făcând parte din tabăra engleză. Procesul se va încheia vineri. Acuzaţii riscă din partea instanței o pedeapsă de 15 ani de închisoare.