Dimitrie Muscă: ”În anul 2016 am sesizat - atât Președinția, cât și Ministerul Agriculturii - că vin porcii mistreți din Ucraina bolnavi de pesta porcină africană și țara va fi condamnată”

Dimitrie Muscă: ”În anul 2016 am sesizat - atât Președinția, cât și Ministerul Agriculturii - că vin porcii mistreți din Ucraina bolnavi de pesta porcină africană și țara va fi condamnată”

Cel mai eficient fermier român, arădeanul Dimtrie Muscă, cel care conduce ultimul CAP din țară, eficient și profitabil, a lansat un apel către autorități, în contextul gripei porcine africane: ” Opriți crima și sabotajul agriculturii românești!”. El explică, punct cu punct, care au fost greșelile autorităților și arată efectele generate de acestea. și ce e mai grav, arată cum, deși autoritățile au fost informate încă de acum trei ani de pericolul epidemiei, au ignorat semnalele.

Mistreții sunt cei care împrăștie peste porcină africană iar „autoritățile în loc să prevină apariția focarelor omoară porcii domestici și dezinfectează locurile”, spune într-o notă denumită „Strigăt de disperare”, directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici, Dimitrie Muscă, transmisă Agroinfo.ro. Potrivit directorului general al Combinatului Agroindustrial Cutici, ANSVSA „nu a făcut altceva decât să omoare porcii domestici și să dezinfecteze focarul, în loc să preîntâmpine apariția focarelor, să creeze cordoane de protecție”. 

„Porci uciși, peste 300.000 de capete de către ANSVSA, în contrapartidă cu 130.000 de mistreți existenți în țară. Întrebare: Merită afacerea? Unii păgubesc, alți se îmbogățesc”, spune Dimitrie Muscă, care arată că încă de acum trei ani România a primit din partea UE avertizări cu privire la pericolul pestei porcine africane, acestea neluând măsuri: „Încă din anul 2015, autoritățile au fost avertizate de pericolul pestei porcine africane de către Uniunea Europeană, iar în anul 2016 am sesizat - atât Președinția, cât și Ministerul Agriculturii - că vin porcii mistreți din Ucraina bolnavi de pesta porcină africană și țara va fi condamnată. Această idee nu a avut niciun ecou, iar după un an și jumătate s-a întâmplat nenorocirea, o catastrofă națională”.

În scrisoarea sa, directorul CAI Curtici solicită organelor de cercetare penală să se sesizeze din oficiu în vederea opririi „sabotajului economic și a distrugerii industriei cărnii de porc”, precum și „tragerea la răspundere a guvernanților, care nu vor să facă demersurile necesare pentru începerea împușcării, în totalitate, a mistreților. În caz contrar împușcați-ne pe noi! Atât ne-a mai rămas. În cazul de la Satu Mare, am fost mințiți. Pesta porcină africană nu a fost introdusă prin alimente (mezeluri, carne etc.), vectorul principal fiind tot mistrețul provenit din Ucraina. Cauza principală a pestei porcine africane o constituie mistrețul. În țara noastră, pesta porcină africană a pătruns prin intermediul mistreților din Ucraina, iar literatura de specialitate spune că această boală puternic infecțioasă creează în 10% din mistreți forme de rezistență, astfel mistreții bolnavi sau trecuți prin boală rămân purtători și eliminatori de virus peste 400 de zile”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Muscă mai semnalează un aspect, și anume că România va fi obligată să facă importuri consistente de carne de porc care ”va costa dublul prețului cărnii românești de azi”. (Sursa foto: Adrian Pîclișan)