TRAGEDIA AVIATICĂ DIN APUSENI. De ce nu a depistat Poliția telefoanele din AVIONUL PRĂBUȘIT?. Explicația e HALUCINANTĂ
- Petrisor Cana
- 21 ianuarie 2014, 22:21
În timp ce echipele de salvare a pasagerilor din „avionul morții” umblau bezmetice căutând locul prăbușirii, un sistem performant de depistare a telefoanelor nu a putut fi folosit pentru depistarea aeronavei pilotată de Adrian Iovan, care avea la bord personal medical. Poliția Română a transmis că cel mai nou sistem de depistare și localizare de acest gen pe care îl are în dotare poate fi folosit doar pentru căutarea infractorilor și a persoanelor dispărute.
Sistemul de depistare și localizare a telefoanelor mobile a fost achiziţionat, anul trecut, și se află în dotarea Direcţia Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.. Poliția Română precizează că, pentru a da de urma unei persoane căutate cu aparatura performantă este necesară o autorizare din partea magistraţilor. De aceea, sistemul e folosit numai în instrumentarea cauzelor penale, pentru localizarea terminalelor GSM folosite de principalii suspecţi de comiterea unor infracţiuni grave.
„Achiziţionarea sistemului s-a realizat în cursul anului 2013 în urma accesării unui proiect finanţat din fonduri europene prin mecanismul OLAF Hercules2 de Asistenţă Tehnică, în vederea întăririi capacităţii de luptă a unităţilor de poliţie împotriva criminalităţii economico-financiare.Acesta poate fi folosit în vederea localizării persoanelor urmărite în temeiul legii, precum şi a celor dispărute în condiţii suspecte, care fac obiectul unor cauze penale. Sistemul este folosit potrivit prevederilor art. 91 ind. 4 şi art 493 ind. 1, din Codul de Procedură Penală.”, se arată în comunicatul Poliției Române. Experți în accidente aviatice, trimiși la locul tragediei
În activităţile de căutare a victimelor accidentului aviatic produs la limita judeţelor Cluj şi Alba, în cursul zilei de ieri, au fost angrenaţi aproximativ 100 de poliţişti, fiind folosite 21 de autospeciale.
De asemenea, din dispoziţia şefului Poliţiei Române, o echipă de specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică, formată din ofiţeri experţi în accidente aviatice, s-a deplasat la locul incidentului, în vederea efectuării cercetării la faţa locului, sub coordonarea procurorilor criminalişti din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia.
Totodată, în cursul nopţii, după identificarea victimelor, potrivit dispoziţiei inspectorului general s-au demarat procedurile de anunţare a familiilor persoanelor decedate, de către poliţişti şi psihologi din cadrul D.G.P.M.B. şi I.P.J. Ilfov.