DIICOT va funcționa cu mai mulți procurori. Ciolacu a convocat ședință de Guvern
- Ionel Sclavone
- 12 octombrie 2023, 08:50
DIICOT va funcționa cu mai mulți procurori conform unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a Guvernului, convocat în ședință. Executivul are în vedere noi măsuri pentru combaterea traficului de droguri, între care și înființarea unui birou antidrog la Constanța. De asemenea, vor fi propuse și o serie de modificări la Codul Penal care care măresc sancțiunile pentru cei ce evadează.
DIICOT va funcționa cu un număr suplimentar de procurori, în vederea eficientizării activității de combatere a traficului de droguri. Suplimentarea posturilor din cadrul structurii este prevăzută într-un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.
Numărul posturilor de procurori urmează să fie majorat cu încă 25 de locuri, de la 306 la 331. De asemenea, actul normativ mai prevede o suplimentare a numărului de posturi pentru personalul auxiliar de specialitate, economic şi administrative. Va crește numărul de posturi de grefieri, cu 20, la DIICOT. Iar numărul posturilor de personal economic şi administrativ va fi majorat cu alte cinci posturi.
Conform notei de fundamentare, parte dintre cele 25 de posturi de procurori vor fi alocate Secţiei de combatere a traficului de droguri din cadrul structurii centrale. Va fi înființat un serviciu specializat în combaterea traficului stradal de droguri în Bucureşti şi judeţului Ilfov. În noua structură DIICOT vor fi arondate șapte posturi de execuţie și un post de conducere.
Celelalte posturi urmează să fie alocate structurilor teritoriale unde sunt înregistrate creșteri masive ale numărului de cauze penale vizând traficul de droguri. Astfel, la Constanța, în cadrul serviciului teritorial DIICOT urmează să fie înființat un Birou antidrog. Acesta va acoperi activitatea din judeţele Constanţa şi Tulcea.
DIICOT va funcționa cu mai mulți procurori
Pe ordinea de zi a ședinței de Guvern mai figurează şi un proiect de lege pentru modificarea Codului penal. Actul normativ propune asimilarea evadării fapta persoanei condamnate care nu se prezintă la poliţie în vederea punerii în executare a pedepsei. Legea prevede un termen de şapte zile de la data la care sentința a rămas definitivă.
Guvernul urmează să inițieze un proiect de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre România şi Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Documentul prevede un credit de 100 milioane de euro, destinat susţinerii proiectului pentru îmbunătăţirea furnizării serviciilor judiciare.
Tot în ședința de joi, 12 octombrie va fi propus un proiect legislativ pentru ratificarea acordului cu Ucraina privind recunoaşterea reciprocă a actelor de studii. Acordul a fost semnat la Bucureşti, pe 18 august.
Ordinea de zi a ședinței de Guvern
Un proiect de ordonanţă de urgenţă propune aprobarea Schemei naţionale de sprijin pentru preşcolarii şi elevii dezavantajaţi. Aceștia vor beneficia de tichete sociale pe suport electronic pentru sprijin educaţional 2023-2027. Este vorba despre Programul de Incluziune şi Demnitate Socială 2021-2027. Se estimează că vor fi sprijiniţi aproximativ 410.000 de copii.
Guvernul urmează să aprobe şi Strategia naţională pentru protecţia şi promovarea drepturilor copilului „Copii protejaţi, România sigură”. Scopul urmărit este asigurarea accesului la servicii publice de calitate. Rezultatele vizate vor fi prezentate sub forma a 19 ţinte, având ca orizont de timp anul 2027.
Va fi aprobată și Metodologia privind prevenirea şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale la locul de muncă. Proiectul se armonizează cu dispoziţiile HG 1.547/2022 pentru aprobarea Strategiei naţionale privind promovarea egalităţii de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi şi prevenirea şi combaterea violenţei domestice pentru perioada 2022-2027.