Bombă ecologică la un depozit de deșeuri din țară. Poluarea este una de proporții

Bombă ecologică la un depozit de deșeuri din țară. Poluarea este una de proporții Deșeuri. Sursa: EVZ

DIICOT Pitești a descoperit o bombă ecologică la depozitul de deșeuri de la Albota (Argeș). În dimineața zilei de luni, 27 mai 2024, a venit la audieri Alex Vâjan, șeful Gărzii de Mediu Argeș, acesta fiind audiat ca suspect de abuz în serviciu.

Mai mulți angajați ai Gărzii de Mediu Argeș vor fi audiați pe parcursul zilei. Și angajațiI de la Direcția Apelor Argeș-Vedea urmează să fie audiați. În martie 2023, procurorii DIICOT Pitești au făcut percheziții la o firmă ce are sediul în clădirea Consiliului Județean Argeș într-un dosar cu fraude uriașe, ce vizează groapa de gunoi de la Albota (Argeș). Timp de 10 ani, sute de familii ce trăiesc în zonă s-au plâns de mirosul urât, dar și de fumul puternic.

DIICOT Pitești cheamă la audieri zeci de angajați

După un an și trei luni de cercetări și mii de documente și probe de sol strânse, procurorii DIICOT Pitești au chemat audieri zeci de angajați de la Garda de Mediu Argeș și Direcția Apelor Argeș, cu toții fiind suspectați pentru abuz în serviciu.Din anul 2012, o grupare infracțională din Argeș a raportat fictiv mii de tone de deșeuri reciclate, pentru a încasa bani de la statul român. Prejudiciul este de peste 20 de milioane de lei. Oamenii legii au descoperit că deșeurile nu erau reciclate.

DIICOT

DIICOT. Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Poluarea cu azot, prezentă în numeroase prelevări

Experții de la Institutul Geologic al României au prelevat numeroase probe de apӑ şi sol de pe amplasamentul Depozitului de deșeuri Albota și din proximitatea acestuia, inclusiv din pârâul Geamăna Mare. Se pare că poluarea cu azot a fost prezentă în numeroase prelevări lunare, aferent monitorizării, având un caracter permanent. În februarie 2022, nivel de azot în zonă a înregistrat o depășire severă, de zeci de ori peste valoarea permisă. Mai mulți poluanți - precum azot total și amoniu - au prezentat depășiri în mai multe probe de apă.

Ne puteți urmări și pe Google News
deseuri

Deșeuri. Sursa foto Arhiva EVZ

Ce au descoperit anchetatorii

Anchetatorii au descoperit că, în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2022, firma Girexim Universal, controlată de către omul de afaceri Gheorghe Văsâi, a facturat și încasat de la operatori economici, inclusiv operatorii serviciului public de salubritate, zeci de milioane lei, neplătind însă și contribuția la Administrația Fondului pentru Mediu.

În perioada anilor 2019-2022, bugetul Administrației Fondului pentru Mediu a fost prejudiciat cu suma de peste 20 milioane lei, deoarece societatea nu a încasat și virat contribuția pentru economia circulară pentru întreaga cantitate de deșeu municipal și din construcții și demolări, potrivit Adevărul.